Een vlag die hun identiteit en geschiedenis symboliseert

Schotland en Beesd, twee totaal verschillende plaatsen, maar toch hebben ze één ding gemeen: een vlag die hun identiteit en geschiedenis symboliseert. In dit artikel duiken we dieper in op de Schotse vlag en de vlag van Beesd en ontdekken we hun betekenis en achtergrond.

Schotse vlag: St. Andrew’s Cross

De Schotse vlag, ook wel bekend als de Saltire, is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld. De vlag bestaat uit een wit kruis dat diagonaal over een blauwe achtergrond loopt. Het witte kruis wordt ook wel het St. Andrew’s Cross genoemd, vernoemd naar de Schotse heilige Sint-Andreas.

Volgens de legende werd Sint-Andreas in de 1e eeuw na Christus gekruisigd op een diagonaal kruis, dat nu bekend staat als het St. Andrew’s Cross. Het kruis werd het symbool van Schotland in de late 8e eeuw, toen koning Óengus II een veldslag tegen de Angelen won, terwijl hij vocht onder het teken van het kruis.

Sindsdien is het St. Andrew’s Cross een belangrijk symbool geworden van de Schotse identiteit en wordt het gebruikt op verschillende manieren, waaronder op de vlag van Schotland en als onderdeel van het wapen van Schotland.

Vlag van Beesd: geel-zwart met korenschoof

De vlag van Beesd, een dorp in de gemeente West Betuwe in Gelderland, heeft een opvallend uiterlijk. De vlag bestaat uit twee diagonale banen in de kleuren geel en zwart met een korenschoof in het midden.

De kleuren geel en zwart staan symbool voor de heren van Beesd, die deze kleuren gebruikten in hun wapenschild. De korenschoof symboliseert de agrarische geschiedenis van het dorp en verwijst naar het feit dat Beesd vroeger een belangrijke producent was van graan en andere gewassen.

De vlag van Beesd werd in 1963 ontworpen door de lokale kunstenaar Frans de Booij en officieel goedgekeurd door de gemeenteraad van Beesd in 1964. Sindsdien is de vlag een belangrijk symbool geworden van de gemeenschap van Beesd en wordt het gebruikt bij verschillende evenementen en festiviteiten.

Conclusie

Hoewel de Schotse vlag en de vlag van Beesd op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben, delen ze beide een rijke geschiedenis en betekenis. Terwijl de Schotse vlag staat voor de Schotse identiteit en de historische overwinning van koning Óengus II, vertegenwoordigt de vlag van Beesd de agrarische geschiedenis en lokale gemeenschap van het dorp.

Beide vlaggen zijn belangrijke symbolen geworden van hun respectievelijke gebieden en worden met trots gedragen door de mensen die zich ermee identificeren.

Related Posts