dinsdag 6 maart 2018

Wie gaat de VVD verslaan?

De gemeenteraadsverkiezingen voor 2018 komen er in de meeste gemeentes weer aan en naar goed Nederlands gebruik wordt dat als graadmeter voor de landelijke politiek gezien. Een ietwat vreemde situatie naar mijn idee, daar lokale problematiek over het algemeen een andere is dan wat er in ons dorp dat het Binnenhof heet afspeelt.


Wanneer ik naar mijzelf kijk heb ik voor de Algemene Verkiezingen, het Europees Parlement, de Statenverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen op drie verschillende partijen gestemd. Twee keer SGP, een keer PVV en een keer SP. Die rekenschap leg ik met graagte af, omdat ik er geen probleem van maak mijn keuzes te maken en te verdedigen.

Terug naar de Gemeenteraadsverkiezingen die dus zogenaamd als graadmeter van het Haagsche worden gezien. Een schoffering van jewelste daar de lokale partijen niet genoemd en niet gehoord worden. Maar de kans is inderdaad aanwezig dat de regeringspartijen klappen oplopen, maar het kan ook onvoorstelbaar meevallen. God zegene de greep. Het interessante is dat iedereen in zijn of haar bubbel u zal vertellen dat links of rechts zal winnen. Ik zie op twitter in de rechter bubbel de hashtag #stemzeweg langskomen en in de linker bubbel een soort zelfvertrouwen dat het een aardverschuiving naar links zal zijn. De waarheid zal in het midden liggen en dat midden is tegenwoordig de VVD die deze positie van het CDA heeft overgenomen.

De VVD is nog steeds in alle peilingen de grootste en geen enkele partij zie ik die VVD-hegemonie verbreken. Gaat u maar na. D66 zal met Pechtold aan het roer nooit de grootste partij van Nederland worden en binnen D66 is er niemand die aan de stoelpoten van Pechtold durft te zagen. Pechtold heeft zijn eigen Koninkrijk volledig dichtgetimmerd en ziet zich omringd door jaknikkers die geen neeschudders zullen worden. De enige die de positie van Pechtold aanvocht was Boris van der Ham en zijn politieke lot is beslecht. Overigens een gemis, niet alleen voor D66, maar ook voor de Nederlandse Politiek in het geheel.

Door de verdere ontkerkelijking van Nederland zal het CDA niet snel meer de grootste worden, zeker door het flipfloppen van het CDA over de grote thema’s met de “I” Islamisering, Integratie en Immigratie. Thema’s die veel Nederlander nauw aan het hart liggen, maar waar het CDA niet mee weet om te gaan door de verschillende stromingen binnen de partij. De linkse CDA’ers Koppejan en Ferrier met hun sabotageacties liggen nog vers in het geheugen.

De PVV zal het de VVD ook niet moeilijk maken als het gaat om de eerste plek, daarvoor is het zwevende deel van deze partij te groot en het feit dat er geen opvolger voor Wilders aanwezig is zal de PVV niet verder helpen is mijn inschatting. Geert Wilders is te veel een micromanager om het macro te kunnen zien. Niets mis mee, maar keuzes hebben consequenties.

Dan het Forum voor Democratie dat zo graag de VVD wil onttronen. Het Baudet-effect is zeker daar en het is een relatief jonge partij met een uitstraling, maar om de VVD naar de loef te kunnen steken moet er nog heel wat water naar zee vloeien wil FvD in de buurt komen. De partijstructuur ligt onder vuur en de keuzes die de partij maakt inzake de onderwerpen die zij voor het voetlicht plaatsen daar heb ik zelf mijn bedenkingen bij. Ras en IQ het zal wel, er zijn belangrijkere zaken die om aandacht vragen.

Jesse Klaver laat zien dat het een goede debater en een geslepen politicus is. Jesse Klaver heeft ook laten zien dat hij binnen zijn eigen bubbel kan scoren, maar daarbuiten moeten normale Nederlanders weinig van hem hebben. De witte partij GroenLinks die het over kleur heeft is ronduit lachwekkend en het constante gedram over duurzaamheid stuit velen tegen de borst. De morele hoogvlakte vol met ivoren torens is mijlenver verwijderd van de normale Nederlanders die Klaver zo graag wil vertegenwoordigen.

Neem dan de VVD. Kudos voor deze club die ondanks alle schandalen en falende bewindslieden gewoon de grootste partij blijft. Neem de ondemocratische beslissing van dit Kabinet om het referendum af te schaffen, D66 krijgt de volle mep, waar de VVD min of meer buiten schot blijft door het handige laveren van Klaas Dijkhoff. Diezelfde Dijkhoff die zichzelf al aan het warm lopen is voor het premierschap. De VVD kan onder Rutte en Dijkhoff de komende 12 jaar met vertrouwen tegemoetzien.

Het enige dat roet in het VVD-eten kan gooien is een aanslag gestoeld op islamitische basis, dan gaat het hele politieke landschap op zijn kop en ontstaat er een gelijk speelveld, maar niemand zit op een aanslag te wachten, dat spreekt voor zich. Geen partij staat in de schaduw van de VVD, wen er maar aan.