zondag 3 september 2017

Meerdere christenen zullen de Joden nooit vergeven dat Jezus een Jood was

Ik heb mij weleens afgevraagd waarom er een sterke stroming binnen het christendom is dat de Palestijnen glorificeert ten koste van de Israëlische Joden. Deze christenen vindt je sterk vertegenwoordigd binnen GroenLinks, het CDA (hoi Dries en aanhang) en marginaal bij de ChristenUnie, bij de mannenbroeders van de SGP en Christenen voor Israël is van glorificatie van de Palestijnen geen sprake.

Ik moet u bekennen: ik kwam er niet achter waarom die filopalestijnen binnen voornoemde christelijke partijen zich zo sterk maken tegen de Joodse Staat, tot een tijdje geleden mij een artikel werd opgestuurd met als titel: De ChristenUnie en Israël; vanuit de traditie naar een nieuwe focus. In dit artikel vond ik het antwoord op mijn vraag. Het antwoord luidt dat een deel van de christelijke bevolking de vervangingstheorie aanhangt. Die theorie houdt in het kort in dat met de komst van Jezus de Joden niet meer het uitverkoren Volk is, maar dat het de christenen zijn en als de Joden zich maar even bekeren dan is alles in kannen en kruiken. De volgende quote van de theologe Marleen Blootens zegt het glashelder.

Zo stelt Blootens dat “Christus de Messias van Joden en heidenen is en dat daardoor theologisch de kwestie van het land niet meer van groot belang is”.

De consequenties van het denken van de vervangingstheologen heeft verstrekkende gevolgen. Nu begrijp ik een Rightsforum van Dries van Agt en begrijp ik de recentere draai van het CDA inzake hun standpunt over Israël. Nu wordt ook het standpunt van verschillende christelijke hulporganisaties duidelijk die voor een Palestijnse Staat lobbyen. Ook de populariteit van een groep als Kairos is nu te verklaren. (Kairos bestaat oorspronkelijk uit een groep Palestijnse christenen die in 2009 een pamflet publiceerde met als titel: Uur van de waarheid. Naar mijn mening had de titel ‘de grote leugen’ de lading beter gedekt). De kwestie van het land is dus niet meer van groot belang zegt een deel van de christenen wereldwijd en daarmee in Nederland. Dat maakt het deze christenen geen problemen hebben met een “Palestina” van de rivier tot de zee. Ik ga zelfs zover dat ik beweer dat volgens deze vervangingsaanhangers het de schuld van de Joden zelf is dat er aanslagen op hen worden gepleegd en dat antisemitisme weer gemeengoed is. Want als de Joden Jezus maar als hun Messias aannemen worden ze in de bruidsgemeente van Christus opgenomen en Bob is your uncle, dat Joden hun eigen Moschiach belangrijker vinden wordt afgedaan als een “valse” Messias, want de christelijke Messias is tenslotte de echte, tenminste volgens de christenen.

De vervangingsaanhangers hebben ook geen enkel probleem met de BDS-beweging, de “kauft nicht bei Juden club” en hebben deze christenen dan ook geen enkel probleem met het verhaal dat Jezus eigenlijk een Palestijn is, want met Jezus als Palestijn dan hoeven dit soort christenen niet meer na te denken over het vervelende feitje dat Jezus eigenlijk Yehōshu‘a heet, dat Maria’s naam Miriam is.

Deze christenen zullen de Joden dan ook niet vergeven dat Yehōshu‘a besneden was, een bar mitswa heeft gehad en kosjer at. Voor deze christenen heeft hun Messias blond haar en blauwe ogen, of heet hij eigenlijk Yasser. Dat is wel zo makkelijk om je de eigen leugens waarheid te laten worden.

Maar wake up call voor deze christen, als Jezus nu geleefd had hij bij de Israëlische verkiezingen op Naftali Bennett van Bayit Yehudu (Joods huis) gestemd, de partij die delen van de “Westbank” wil annexeren. Jezus was geen Palestijn geweest, maar een kolonist. Want ook Jezus weet dat zijn eigen volk het eigen land niet kan bezetten.