zondag 23 juli 2017

Zal Forum voor Democratie de PVV leegeten?

Deze week geen peiling, maar ik zag de afgelopen weken met enige regelmaat de angst onder het PVV-electoraat dat er een kans bestaat dat FvD stemmen weghaalt bij de PVV.


Zoals het er nu voorstaat groeit FvD ten koste van VVD, CDA en PVV. Wat zegt dat over FvD? Naar mijn idee zegt dat dat klassiek rechtse kiezers van alle drie de partijen zich beter thuis voelen bij het Forum en daar is natuurlijk iets voor te zeggen.

Er zijn legio mensen die beweren dat de links/rechts tegenstelling niet meer bestaat en dat je niet meer langs die lijnen mag denken Helaas voor deze beweerders is er een legioen kiezers dat zich nog steeds herkent in links/rechts en daar naar handelt en zal gaan stemmen.

De VVD is zover naar links opgeschoven dat het een normale zaak zou zijn te fuseren met D66, dat rechtse VVD'ers naar FvD overstappen is dan ook goed voor te stellen. Er zijn ook rechtse VVD'ers die naar de SGP zijn overgestapt.

Voor het CDA geldt dat het teveel met alle winden meewaait. In de oppositie deed het lekker rechts, maar de vraag is of het CDA de rug recht zal houden, het feit dat het wilde onderhandelen met GroenLinks was een dusdanige doorn in het oog van meerdere CDA'ers dat zij naar FvD zijn overgestapt.

Blijft over de PVV. De PVV profileert zich op sociaaleconomisch gebied graag links, maar stemt dan toch vaak tegen. Die profilering echter maakt het dat rechtse PVV'ers zich ongemakkelijk voelen en op zoek zijn naar een nieuw huis dat zij bij FvD vinden.

Partijen die leeggegeten worden kunnen zich dat zichzelf aanrekenen, omdat zij  het electoraat niet kunnen binden dat zij graag willen behouden.