woensdag 14 juni 2017

Op Urk

Vandaag op Urk geweest. Niet in Urk, maar op, tenslotte was het een eiland en daar is op gebouwd. Ik zou hier met een date naar toe zijn gegaan, maar ik was een van de ijzers in haar vuur begreep ik, iets toen het haar overkwam zij zich over beklaagde, wat overigens weer hilarisch was aangezien bij onze allereerste date zij zelf iemand extra had uitgenodigd omdat ze niet wist of alleen met mij wel zo leuk was. Gevalletje instant Karma en God bestaat.

Ik heb iets met plekken aan het water, misschien komt dat omdat ons gezin vroeger aan het water in Zwaanshoek woonden en dat daardoor het water een zekere aantrekkingskracht heeft behouden. Rotterdam vind ik dan ook geweldig met de havenactiviteit maar ook Urk. Urk met de wereldberoemde Urker vissers die hun beroep menigmaal met de dood moeten hebben bekopen, zoals u op de foto kunt zien. De leeftijden van de omgekomenen liegen er ook  niet om van tieners tot en met zestigers zag ik even snel. Iedere dode moet een flinke klap zijn geweest voor deze innige gemeenschap. Als je door Urk loopt voel je die innigheid, versterkt door de nauwe straatjes en de opeen gepakte huizen.


Natuurlijk at ik wat vis in Urk, normaal gesproken eet ik bij de Jongens van de Fant op het industrieterrein en die gasten hebben goede kwaliteit vis, dat is een feit. Deze keer had ik op aanraden van wat Urkers gekozen voor de Urker Vishal gelegen nabij de haven. Ook bij deze gelegenheid weet men hoe je vis moet inkopen en klaarmaken.  De lekkerbek was fantastisch, maar de haring was Goddelijk! Echt, ben je op Urk ga naar de Urker Vishal, ben je in de buurt van Urk ga naar de Jongens van de Fant. Twee top adressen voor vis.

Lopend door het oude Urk is het verleden niet ver weg. De Urkers die door de Duitsers vermoord zijn staan netjes op een steen. Iets lager in de rand staan de namen van het enige Joodse gezin dat op Urk woonde, maar er in de oorlog voor koos om het bevel van de bezetter op te volgen om zich in Amsterdam te vestigen, daar is dit gezin op transport gezet en in Sobibor vermoord. Meer over Joden op Urk kunt u hier lezen ---> http://urkinoorlogstijd.nl/wp-content/uploads/2016/05/Yad-Vashem.pdf


Ik kan u van harte aanraden naar Urk te gaan, loop door het oude Urk en laat u de geschiedenis en het heden op u inwerken. Het is indrukwekkend.