zondag 19 maart 2017

De politieke zondag: PVV winnaar, GroenLinks verliezer

Ok, de titel is maar gedeeltelijk waar. Ook al heeft de PVV 5 zetels gewonnen en is dat een mooi aantal is het tijd dat de PVV zich opnieuw uitvindt. De PVV als eenmanspartij loopt duidelijk tegen de grenzen aan van: Wilders is de partij en de partij is Wilders. Het gebrek aan campagne heeft de PVV zetels gekost. Het een op een debat met Rutte was een gelijkspelletje. Het wordt tijd dat de PVV met een betere verkiezingsstrategie komt, anders blijft het de eeuwige oppositiepartij.


GroenLinks wordt door de Main Stream bejubelt als de grote winnaar en ja, van 4 naar 14 zetels is een geweldige sprong voor de groene wereldverbeteraars, echter wanneer je kijkt naar de peilingen waar Jesse Klaver als premierskandidaat naar voren kwam, die peilingen waren stuk voor stuk gehyped door een self fulfilling profecy die niet uitkwam. Verder heeft de SP meer stemmen gekregen dan Groenlinks. Is GroenLinks een winnaar? Zeker, maar is het de grote winnaar? Zeker niet.

Een andere positieve uitkomst zijn de twee zetels van Forum voor Democratie. Hun intensieve campagne met minimale middelen heeft zich in klinkende munt uitbetaald. Ik ben benieuwd naar hun handelen in de Kamer. Wanneer zij zich beter kunnen profileren dan de vaak onzichtbare PVV kan het zomaar zijn dat het FvD zich als brede rechtse volkspartij kan ontwikkelen.

Waar Nederland ook rekening meer moet houden zijn de aanhangers van Denk. Moslims stemmen op moslims en daarmee is Denk niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek.


Zetels: hoe groener hoe groter, hoe roder hoe kleiner.