zondag 1 januari 2017

De politieke zondag: Iedereen wil terug naar vroeger

Ten eerste de beste wensen voor 2017, dat het maar een mooi jaar mag worden.

Ten tweede, terug naar het onderwerp. Ondanks alle verschillen tussen mensen is er een ding dat ons bindt. Iedereen wil terug naar  vroeger.


Moslims willen terug naar de middeleeuwen met afgehakte handen en stenigen.
Rechts wil terug naar je jaren '50 omdat het leven toen overzichtelijk was.
Links wil terug naar de tijd dat alleen hun mening telde om de meerderheid het zwijgen op te leggen.

Op twintig januari wordt Donald John Trump als de 45e president van de VS ingezworen. Het beleid van Trump is duidelijk. DJ gaat economisch terug naar vroeger. Internationale handelsverdragen worden onder de loep genomen en waarschijnlijk heronderhandeld naar een positie die beter is voor de VS. Het idee-fixe van globale welvaart wordt ingewisseld voor het realistische Amerika eerst. Trump begrijpt dat Amerikanen op de eerste plaats moeten komen om de eigen economie te versterken en daarmee Amerikanen tevreden te stellen, een concept dat voornamelijk links doet huiveren, want wereldburgers en meer van die hippiecrap.

De vlucht naar voren is een mislukking gebleven. De grote sponsor van die vlucht naar voren is de EU die wordt ingefluisterd door de multinationals. Denkt u maar eens na. Wie profiteren het meest van de EU? Precies, dat zijn niet u of ik of het midden-en kleinbedrijf. De multinationals hebben niet voor niets hun lobbyisten uit de EU-hoofdsteden verhuist naar Brussel.

Op 15 maart mag het Nederlandse electoraat weer naar de stembus. Ik vermoed dat de stem voor terug naar vroeger voor iedereen een belangrijke zal worden.