zondag 15 januari 2017

De politieke zondag: FvD en het Hiddema effect

Weinig media schrijven of praten erover, maar het is het Forum voor Democratie gelukt om een virtuele zetel te veroveren. Deze zetel is zichtbaar geworden na het toetreden van Theo Hiddema, je kunt dus rustig spreken over het Hiddema-effect. Ik, persoonlijk, hoop van ganser harte dat FvD nog even verder stijgt zodat Hiddema in de Kamer plaats kan nemen. Deze meneer zal naar mijn idee met zijn welbespraaktheid een aanwinst zijn voor de Kamer.

Wat valt er deze week verder op? Het CDA kwam weer eens met een proefballon voor een kiesdrempel. Tegen het CDA wil ik zeggen. Stop met die onzin. Ook kleine partijen vertegenwoordigen een deel van het electoraat en kleine partijen kunnen alleen ontstaan waar de zogenaamde grotere partijen falen, dat zou de les moeten zijn die het CDA moet trekken.

Over kleine partijen gesproken: Waar is GeenPeil? Ondanks de media-aandacht, GeenStijl als partijmedium en Jan Dijkgraaf als gezicht voor de nieuwe partij is het GeenPeil, vooralsnog, niet gelukt zich te plaatsen met een zetel, daar waar het Forum Voor Democratie wel is gelukt. Ik vraag mij af, of een partij zonder partijprogramma het gaat halen. Naar mijn idee stemmen mensen toch liever op een partij die hun idealen vertegenwoordigt dan op een partij waarbij je maar moet afwachten of jouw ideeën gestalte krijgen.

Een ding is echter zeker. Het worden interessante verkiezingen met een interessante uitslag in een onzekere toekomst.