zondag 4 december 2016

De politieke zondag: Het GeenPeil effect

Sinds de aankondiging zaterdag 4 december dat GeenPeil zich op het politieke vlak zal begeven zijn termen als versnippering, kaalslag, overkill aan politieke partijen niet van de lucht. Ik deel die mening niet en vind het prima dat er weer reuring is in het politieke landschap, Des meer partijen des te meer er is te kiezen voor het electoraat. Een oproep van een gastschrijver op de site van Joost Niemöller door de heer Jurrien H Boiten om vooral als potentiële GeenPeil stemmer op de PVV te stemmen is vermakelijk. Wanneer er mensen zijn die nu PVV stemmen maar straks op GeenPeil zullen stemmen, dan zijn dat zwevende kiezers en heeft de PVV te weinig aantrekkingskracht om deze kiezers vast te houden.


Met veel nieuwe politieke nieuwkomers zullen de gevestigde partijen hun best moeten doen de kiezers vast te houden. Lukt dat niet, is dat niet de schuld van de nieuwkomers. Het is tevens een signaal aan de gevestigde partijen dat zij het hebben laten liggen met hun gebroken beloftes en hun afstand naar het electoraat.

Het uiteindelijke GeenPeil-effect zal nog moeten blijken, Ze gaan het anders doen begrijp ik, toch ruikt het vaststellen van de fractievoorzitter zonder de leden te raadplegen erg veel op oude politiek. Oude wijn in nieuwe zakken? Het kan zomaar.

De peiling van deze week laat zien dat het er vooralsnog op gaar lijken dat de komende verkiezingen vooral gaat om een tweestrijd tussen PVV en VVD, ondanks de constante stroom PvdA-propaganda bij de publieke omroep.

De cijfers van deze week: