zondag 13 november 2016

De politieke zondag: PVV lift mee op succes Trump

Het steen-in-de-vijver-effect door de overwinning van Donald Trump heeft ook Nederland bereikt, met als resultaat dat deze week de PVV twee zetels in de peiling van Maurice de Hond stijgt. 

Het is niet de tsunami aan zetelwinst waar de PVV en aanhang waarschijnlijk op gehoopt hadden, maar het is een begin en als Wilders verstandig is bestudeert hij de campagne-strategie van Trump en past dat dan vervolgens aan voor de Nederlandse verkiezingen. 

Het electorale systeem in de VS is natuurlijk van geheel andere orde dan die in Nederland, waar de meeste stemmen tellen. Als dat het geval in de VS was geweest had Hillary Clinton zich als overwinnaar mogen uitroepen, Het verschil in aantal stemmen is 700.000 in het voordeel van Clinton, maar door het kiesmannensysteem wordt de sympathieke blonde Trump de nummer 45 in de VS.

Trump heeft gewonnen door hard campagne te voeren op het platte land van Amerika. Daar waar  normaal gesproken veel mensen thuis blijven zijn deze mensen na contact met de Trump-campagne teams massaal naar de stembus getogen. Het team van Clinton had geen zin om deze "fly-over people" (term afkomstig van de randstedelingen aan de West- en Oostkust) te bezoeken, want niet interessant genoeg. Deze arrogantie heeft Clinton opgebroken. 

In bovenstaande is er een vergelijk met Nederland te trekken. Nederland heeft een Randstad-kabinet dat met disdain naar "de provincie" kijkt. Neem de aardgaswinning in Groningen, of het mega-windmolenpark in het Ijsselmeer. De bezwaren van de inwoners worden met een zichtbare arrogantie van tafel geveegd. In Nederland kan de PVV meer winnen wanneer zij dus actiever zouden worden in de provincie. De PVV zet nu, naar mijn mening in, op Den Haag, Rotterdam, Volendam en omgeving, Limburg en delen van Brabant. Wanneer de PVV de noordelijke provincies en het Oosten van Nederland gaat bestrijken is het bijkans mogelijk dat de PVV de grootste partij van Nederland gaat worden in de komende verkiezingen.