dinsdag 22 november 2016

Ben je nu echt gek geworden Tom-Jan Meeus?

Gisteren was in het NRC een column van Tom-Jan Meeus te bewonderen. De bebrilde journalist die praktisch zijn gehele loopbaan achter de NRC burelen heeft versleten geeft in dit stukje proza blijk van brede maatschappelijke betrokkenheid. Als voorvechter van democratie, EU en multidisciplinaire samenleving vraagt hij zich hardop af of Wilders gek geworden is.

Zoals te doen gebruikelijk bij iedere succesvolle journalist werkzaam bij het ‘instituut voor journalistieke verdraaiingen’ heeft Tom-Jan geen pasklaar antwoord maar weet de lezer door middel van enkele hypothetische voorbeelden wel naar de gewenste conclusie te manoeuvreren. Deze vorm van gaslighting is kennelijk opgenomen in het huishoudelijk reglement van het NRC en verworden tot de standaard modus operandi van deze kwaliteitskrant onder de bezielende leiding van Peter Vandermeersch.

Deze zure vorm van journalistieke manipulatie zien we regelmatig terug wanneer de correspondenten, aangespoord door hun activistische netwerk, verslag doen over pittige maatschappelijk onderwerpen. Objectiviteit is al lang geen criterium meer. Subjectiviteit en manipulatie, of erger, indoctrinatie prevaleren om het linkse bolwerk te overtuigen van hun gelijk en de rechterzijde van het spectrum te beschimpen.

Tom-Jan heeft een aantal prestigieuze prijzen gewonnen en is daarmee de geaccrediteerde duider van het NRC geworden. Steevast komt deze ridder in het verweer tegen onwenselijke gedachtespinsels ontsproten uit zieke geesten ter rechterzijde van zijn Gutmensch imperium. Politieke partijen of gewoonweg rechtstreeks op de man, VVD, PVV of SGP, het maakt voor deze Goliath niet uit wie de tegenstander is.

Deze Encyclopedie der verhevenheid neemt als inleiding voor zijn column een tweet van Thierry Baudet die stelt dat hij de beste columnist ooit was bij het NRC. Wanneer we de column van Tom-Jan doorlezen kan ik niet anders dan erkennen dan dat Thierry waarschijnlijk gelijk heeft met zijn bewering.
Na deze tik op het achterhoofd van Thierry gaat de rand naadloos en zonder aanleiding over op de PVV. Het enige causaal verband dat ik hierin kan ontdekken is dat beide rechtsgeoriënteerde politieke stromingen vertegenwoordigen.

Tom-Jan gaat verder over de contacten die er tussen de PVV, Vlaams Belang en de Gouden Dageraad (Griekenland) zijn. Daarmee is voor de journalist aangetoond dat voornoemde partijen zich bedienen van antisemitisme, neonazisme. Als kuiltje voor de jus is het volgens Meeus belangrijk om te weten dat knokploegen van voornoemde partijen klaarstaan om iedere homoseksueel of andersdenkende een kopje kleiner te maken.

Dit kan niet voldoende zijn moet Tom-Jan hebben gedacht. Er volgen wat kruisbestuivingen tussen corrupte PVV’ers en uitspraken van Wilders over Dewinter in de Israëlische krant Haaretz. Het is druk in het hoofd van deze door Minister Koenders gedecoreerde journalist maar de conclusie die hij uiteindelijk uitpoept is: “van belang lijkt me: van een kandidaat-premier wil je liever niet dat hij zich op politieke vrienden verkijkt”.
Na deze meesterlijke en erudiete conclusie volgt nog een Godwin op de tweet van Wilders waarin hij Rutte de maat neemt vanwege een selfie met Neêrlands bekendste thuisblijvende wannabe jihadist.

De moraalridder Meeus heeft vermoedelijk naast een beperkt wereldbeeld ook een blinde vlek voor hetgeen zich afspeelt aan zijn kant van de groene lijn. Het NRC dat een ware razzia heeft ontketend op enkele overlevende van de Sjoa om hen het leven zuur te maken. Het NRC dat eenzijdig verslaggeving doet door middel van slechts Palestijnen te citeren en daarmee maling heeft aan ‘hoor en wederhoor’. Het NRC dat Midden Oosten correspondenten in dienst heeft die misplaatste tweets de wereld in sturen met Joden grappen, waarna dezelfde journalisten aangeven liever in Oost Jeruzalem te gaan wonen – want ja, de Arabieren zijn leuker. NRC journalisten die contacten blijken te hebben met Electronic Intifada. Het NRC dat het opneemt voor links stenengooiend tuig bij de eerste de beste demonstratie. Het NRC dat verheerlijking van multiculti heeft gepromoot en nu het klootjesvolk verantwoordelijk houdt voor het mislukken van deze droom gezien IQ maar vooral EQ van het gepeupel niet toereikend zijn. Het NRC dat…..
De lijst is lang. En ja, dit is absoluut een jijbak maar ja - wie kaats kan een rotschop verwachten.

Tom-Jan Meeus zou zich eens moeten afvragen in welke wolk van paarse rook hij de afgelopen jaren hij heeft rondgelopen. Voor Meeus is het, als links denker, niet te hopen dat verdere legalisering van stimulerende middelen doorgang gaat vinden aangezien de CO2 uitstoot rond zijn persoon inmiddels de norm van redelijkheid ruimschoots is overschreden. De oproep tot zelfreflectie bij pers en media is bij deze stormtrooper nog niet doorgedrongen, mogelijk zelfs volledig gemist in de utopische wereld van lala- land. Met uitzicht op de bijna behaalde marxistische heilstaat is het moeilijk om in te zien dat men heeft gefaald, de ene ziet het eerder, de ander later, Meeus vermoedelijk nooit.

Tom-Jan, je bent totaal irrelevant als journalist, als denker en als stormtrooper. Hoe lang nog tot je pensioen?