zondag 2 oktober 2016

De politieke zondag: de kleine partijen als politieke smaakmaker

Door de verregaande versnippering in het Nederlandse politieke landschap gaan er af en toe stemmen op vanuit de grotere partijen om een kiesdrempel in te voeren. Stel dat deze partijen ooit hun zin krijgen dan kalft de Nederlandse democratie verder af richting een willekeurige bananenrepubliek en dat is dan weer heel erg slecht voor het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in politiek Den Haag, dat sowieso op een dieptepunt is beland.


Kleine partijen kunnen het scharnierpunt zijn waar een coalitie op hangt. Kijk naar de huidige situatie waar de PvdA en VVD een ruime meerderheid in de Tweede Kamer hebben, maar waar in de Eerste Kamer die meerderheid gewoonweg niet aanwezig is. Een uitermate gezonde situatie die ervoor zorgt draagt dat er een balans aanwezig is tussen rücksichlose uitvoering en reflectie. Partijen die de Eerst Kamer willen afschaffen hebben een duidelijke antidemocratische agenda.

Geen verschuivingen deze week en dat is verrassend. VNL heeft niet weten te profiteren van hun drang naar het gelijkheidsfascisme om het bijzonder onderwijs kalt te stellen. Proefballon doorgeprikt.

De PVV weet geen stemmen te trekken met de nieuwe slogan "Het is ons land" Nederlanders lijken vooralsnog tevreden te zijn met de huidige verhoudingen. Interessant.