zondag 4 september 2016

De politieke zondag, deel 1: VNL doet goede zaken

Een nieuwe rubriek bij Israned: de politieke zondag. Naar aanleiding van de peilingen van Maurice de Hond deel ik graag mijn gedachten met u.

De nieuwkomer van deze week is de nieuwe lijsttrekker van VNL, Jan Roos. De heer Roos weet in een week ongeveer 120.000 mensen aan zich te binden.  Dit aantal is gebaseerd op de kiesdeler van 2012 en 2010 die respectievelijk 62.829 en 62.773 kiezers per zetel genereerde.


De vraag is die rijst is, of VNL dit aantal weet te behouden en weet uit te bouwen en ten koste van welke partijen dit gaat.  De Telegraaf meldde dat VNL 2 zetels van de PVV had afgesnoept, maar dit wensdenken van de Telegraaf is buiten de werkelijkheid, daar het hier gaat om 1 zetel van de PVV en 1 zetel van de VVD. De grootste winst van VNL is te halen aan de rechterkant van de VVD die door de huidige koers geen stem heeft en ook bij de komende verkiezingen geen stem zal krijgen, dat kan ik de rechtse VVD'ers nu al voorspellen. Ik begrijp van bronnen binnen het Haagsche, dat rechtse VVD'ers met hun ziel onder de arm lopen. Natuurlijk zal de VVD recht Nederland trachten te paaien met, wederom, loze verkiezingsbeloften, maar zoals eerder beschreven, vergeet het maar. De VVD is duidelijk linksaf geslagen en met Rutte aan het VVD-roer zal deze club D66 rechts doen laten lijken,

Daar ligt dan ook de kans van VNL die Jan Roos zal trachten te verzilveren in meer VNL zetels. VNL is uiteindelijk een rechtse partij en samen met de SGP de enige rechtse partijen in Nederland.

Voor de goede orde heb ik twee meerderheidscoalities verzonnen. Een centrumrechtse- en een centrumlinkse coalitie