dinsdag 12 juli 2016

Links verguist nieuwe transparantiewet Israël

Israël is er sinds gisteren weer een stuk transparanter op geworden, dit tot woede van allerlei linkse groeperingen.
Wat is het geval? NGO's (Niet-gouvernementele organisatie) die meer dan 50% van hun fondsen uit het buitenland verkrijgen zijn voortaan verplicht dit te melden.

De transparantiewet is voorbereid en ingediend door Yisrael Beteinu en HaBayit HaYehudi. Na meerdere aanpassingen (de door het buitenland gefinancierde NGO's behoeven bijvoorbeeld geen badges in de Knesset te dragen, zoals in het origineel voorgesteld) is de wet gisteren met 57 tegen 48 aangenomen.

Wat de door het buitenland gefinancierde NGO's vanaf nu wel moeten doen is duidelijk omschreven:

  • De bewuste NGO's zullen in hun jaarrekening moeten aangeven waar zij exact hun geld vandaan halen, inclusief door buitenlandse Staten verkregen gelden
  • De bewuste NGO's moeten in advertentiecampagnes, billboards, en websites aangeven waar zij hun geld vandaan halen
  • De bewuste NGO's moeten met contact met ambtenaren duidelijk aangeven dat zij voor hun fondsen meer dan 50% afhankelijk zijn van buitenlandse donaties
  • Ook in publieke rapportages zullen de bewuste NGO's melding moeten maken waar zij hun geld vandaan hebben gehaald


Waarom is links zo boos op deze wet? Het zijn voornamelijk linkse NGO's die afhankelijk zijn van steun uit de EU en EU-lidstaten om voor te bestaan. Het draagvlak in Israël is daarmee bewijsbaar verwaarloosbaar.

Israël heeft groot gelijk dat het deze wet in werking laat treden. Het is natuurlijk van de gekke dat er miljoenen Euro's naar linkse NGO's gaan die anders geen bestaansrecht zouden hebben. Israël is, terecht, de buitenlandse bemoeienis in binnenlandse aangelegenheden zat. Het is absurd dat EU-lidstaten en de EU zelf zich constant bemoeien met Israël en het Israëlische beleid. Israël is het enige land ter wereld waar zoveel geld door buitenlandse entiteiten wordt gepompt. Laten de EU-lidstaten en de EU dat geld gebruiken om bijvoorbeeld de eigen veiligheid op te krikken.

Al met al een prima wet die de Israëliërs inzicht geeft welke bemoeienis Israël dag in dag uit te verwerken krijgt en vreemd dat links zich tegen deze transparante wet keert. Toch iets te verbergen?