zondag 27 maart 2016

Die veiligheid in Nederland hè...

Vierentwintig maart jl was ik in Den Haag voor een afspraak in het Tweede Kamergebouw. Na Brussel was de veiligheid flink opgeschaald met tientallen KMAR-specialisten die met automatische wapens de veiligheid van onze parlementariërs proberen te garanderen, of in ieder geval, mochten er kwaadwilligen rondlopen proberen te vertragen.


Er vielen mij direct echter een paar dingen op. Bijvoorbeeld: Waarom is de parkeer garage onder het Plein nog steeds gewoon open, of waarom worden auto's die de garage willen inrijden niet gecontroleerd? Toen ik in Londen woonde, was het na 7/7 een tijdje lang heel normaal dat je kofferbak en je motorkap werden gecontroleerd op explosieven wanneer je een parkeergarage binnenreed. De parkeergarage op het Plein ligt midden in het hart van onze democratie en is gewoon benaderbaar.

Wat mij verder opviel was het feit dat wanneer je 100 meter bij het Tweede Kamergebouw vandaan liep de beveiliging ophield te bestaan. De normale bevolking mag dus worden opgeblazen, want geen elite en islamisten die de boel willen verkennen krijgen daar alle gelegenheid voor omdat er op een afstandje geen beveiliging meer aanwezig is.

De aanwezigheid van de KMAR lijkt dan ook een cosmetische beveiliging om mensen in en om ons centrum van de macht het gevoel te geven dat het er ook daadwerkelijk veilig is. De werkelijkheid is echter van geheel andere orde.