vrijdag 25 september 2015

Waarom Rusland in Syrië vecht

Zoals u weet is het Midden-Oosten een ingewikkelde materie waar allianties binnen een oogwenk worden gevormd en ontbonden.

Er zijn meerdere redenen dat Poetin heeft besloten zijn invloedssfeer te vergroten in Syrië.


Een belangrijke reden is de afwezigheid van de VS in het Midden-Oosten en de onwil van Obama om Assad uit het zadel te wippen. Dat machtsvacuüm wordt nu gevuld door Poetin, die er niet bij gebaat is om Assad te zien vertrekken. De plotselinge Russische militaire opbouw is een duidelijk signaal naar het Westen om alleen IS aan te vallen en verder geen fratsen richting de Syrië/Iran/Hezbollah alliantie.

Een andere belangrijke en misschien wel de belangrijkste reden van Poetin om zich in het Syrische wespennest te wagen is de jarenlange strijd van Poetin tegen soenni-extremisten die de zuidelijke grens van Rusland bedreigen. De Russen bewaken hun zuidgrens door in Syrië tegen IS te strijden, vergeet niet dat er bij IS een significante Tsjetjseense aanwezigheid is en dat Tsjetjseense groepen in Tsjetsjenië trouw hebben gezworen aan de Islamitische Staat.

Iran en Hezbollah bevechten IS op religieuze gronden en om hegemonie in het Midden-Oosten, Rusland bevecht IS wegens het nationale Russische belang. Rusland is dan ook gebaat bij een stabiel Iran en bij een stabiel Syrië. De levering van S-300 raketten aan Iran bewijst dat en de actieve Russische bemoeienis in Syrië bewijst dat ook. Het slappe buitenlandbeleid van Obama is een feest voor de Russen. De Russische invloed gaat nu zover, dat Israël - zonder dat het de VS heeft ingelicht - naar Rusland is getogen voor overleg en dat er een samenwerkingsverband komt tussen Israël en Rusland om elkaar niet militair in de weg te zitten. Dit samenwerkingsverband is revolutionair omdat de VS en andere westerse grootmachten geen zitting hebben in het samenwerkingsverband. Dat Israëls vrijheid van handelen is beperkt door de Russische aanwezigheid moge duidelijk zijn en Israël zal moeten kijken naar mogelijkheden om wapenleveranties aan Hezbollah door Iran en Syrië te vernietigen zonder daarbij de Russen in de weg te zitten.

Nog een reden van Rusland om in Syrië te vechten is wraak op het Westen. Poetin is een grootmeester in informatie en desinformatie en heeft het talent om daar zoveel mogelijk gein uit te halen. De meeste Syrische vluchtelingen die Europa overstromen komen niet voort uit de onmenselijkheden door IS, maar wel door de bommen van Assad. Poetin is er niet bij gebaat dat de vluchtelingenstroom naar Europa opdroogt. De vluchtelingenstroom creëert verdeeldheid binnen de EU, binnen Europa, binnen de alliantie met de Verenigde Staten. Poetin heeft voordeel bij zo een verdeeldheid. Poetin gebruikt de vluchtelingstroom om voordeel in Oekraiëne te verkrijgen.

Poetin is een meesterschaker op meerdere borden tegelijkertijd en vooralsnog staat hij op al die borden op punten voor.