dinsdag 15 september 2015

Russische SA-22 raketten in Syrië zijn een bedreiging voor Israël

De Russen worden steeds actiever in het Midden-Oosten. Na de verkoop van geavanceerde luchtdoelraketten aan Iran zijn de Russen nu actief in Syrië om het misdadige en moorddadige regime van Assad in het zadel te houden.
Assad en zijn Iraanse en Hezbollah beulen zijn verantwoordelijk voor meer dan 200.000 doden in Syrië. De vluchtelingenstromen die we nu richting Europa zien komen is een direct gevolg van de wandaden van Assad en in mindere mate door de wandaden van IS. Rusland heeft er belang bij om de druk op Europa hoog te houden zodat zij hun handen vrij hebben in Oekraïne. Voor Rusland is gecontroleerde chaos in het Midden-Oosten dan ook een must.

Het is voor Poetin een prestigestrijd tegen het Westen. Natuurlijk doet Poetin het voorkomen alsof hij de redder van de mensheid is en dat gaat er bij veel Westerlingen in als een borrel in een ouderling.

Bij mij niet. Ik bewonder Poetin voor zijn geslepenheid en zijn vermogen de "fog of war" te creëren. Poetin is een meesterschaker en vioolspeler tegelijkertijd. Maar zijn agenda is een duidelijke. Het herstellen van Russische hegemonie binnen de Russische invloedssfeer en het wegpoetsen van de vernedering van de val van de USSR.

Het Midden-Oosten is voor Poetin dan ook de ideale speeltuin. De enige die deze Russische speeltuin kan verstoren is Israël. Dat is dan ook de reden dat de Russen SA-22 luchtdoelraketten heeft geïnstalleerd. IS heeft geen vliegtuigen om de Russische aanwezigheid te bedreigen. Israël is de enige speler die Assad op zijn donder geeft in Syrië. Dat zint Poetin niet, want stel je voor dat Assad valt dan bestaat er gerede kans dat er weer een vorm van stabiliteit komt en dat houdt dan in dat de vluchtelingenstroom opdroogt. Dat komt Poetin niet uit, daarom stationeert Poetin luchtdoelraketten in Syrië. Probleem voor Israël wordt: hoe Hezbollah aan te pakken zonder hun Russische vrienden te beschadigen. Hoofdbrekens in Jeruzalem en een mogelijke ramkoers met Moskou.