donderdag 4 juni 2015

Redt Israël de Syrische Druzen?

Zolang IS geen aanslagen in Europa pleegt, wordt deze club naar de binnenpagina's van uw geweten verwezen. Lekker ver weg dus boeit het ook minder. Dat is vreemd, daar de situatie in het Midden-Oosten, door de vele belangen die er spelen en met elkaar verweven zijn, direct en indirect invloed hebben op onze manier van leven.


Basher Al-Assad, de Syrische massamoordenaar, raakt de grip op zijn land meer en meer kwijt ondanks steun van terreurgroep Hezbollah en ondanks de steun van schurkenland Iran dat Iraanse Revolutionaire Gardes actief laat vechten tegen de slagers van IS. Syrië is een verlies/verlies situatie. Sektarisch geweld levert nooit winnaars op, dat zien we tot de dag van vandaag nog in Noord-Ierland.

Syrië is Noord-Ierland in het kwadraat en 40 keer uitvergroot. Een van de Syrische minderheden die meer en meer in het nauw worden gedreven zijn de Syrische Druzen. Deze Druzen zijn jarenlang loyaal aan het regime in Damascus geweest, maar daar is een kentering ingekomen. Assad riep de Druzen op duizenden van haar jonge mannen op te geven voor de strijd tegen allerlei Soennitische groeperingen, maar de Druzen hebben deze oproep naast zich neergelegd. Het gevolg is dat Assad de Druzen als een baksteen laat vallen en zijn troepen terugtrekt uit Druzische gebieden in het zuiden van Syrië. IS rukt ondertussen in hoog tempo richting voornoemde gebieden op en iedereen weet wat IS doet met in hun ogen afvalligen. De Jezidi's kunnen u daar alles over vertellen. Druzen zijn dus ongelovigen in de ogen van IS en ze hebben Assad jarenlang gesteund. Als Syrische Druus heb je dan ook heel wat te vrezen.

Het leefgebied van de Druzen is, ruwweg, verdeeld over Syrië (700.000), Libanon (215.000), Israël (140.000) en Jordanië (32.000). De Israëlische Druzen kijken dan ook met grote bezorgdheid naar hun familie en lotgenoten in Syrië. Israëlische Druzische leiders hebben reeds contact opgenomen met de Israëlische regering om het lot van de Syrische Druzen te bespreken. Er bestaat namelijk een gerede kans dat een substantieel deel van de Syrische Druzen naar Israël zal vluchten als de poep de ventilator raakt. Logisch, wanneer men zich bedenkt dat in vluchtelingenkampen in Jordanië IS geïnfiltreerd is en Libanon op het punt van barsten staat met het aantal vluchtelingen dat ook weer sektarische spanningen met zich meebrengt.

Israël heeft er voordeel van om de Syrische Druzen actief te steunen. Ten eerste zal de Druzische bevolking in Israël gerustgesteld zijn dat hun familie en bloedbroeders actief worden geholpen en beschermd. De Israëlische Druzen zijn loyaal aan de Staat Israël. Druzen hebben zich onderworpen aan de Israëlische dienstplicht en er zijn veel hooggeplaatste Druzische beroepsmilitairen. Wat de Ghurka's voor het Verenigd Koninkrijk zijn, zijn de Druzen voor Israël.

Een ander voordeel van actieve Israëlische bemoeienis met de Syrische Druzen is, dat Iran en Hezbollah de Druzen in hun kamp proberen te krijgen. Die kans is reëel. De Libanese Druzenleider Walid Jumblatt riep Hezbollah in 2014 op te stoppen om in Syrië te vechten en hun aandacht op gewelddadige wijze op Israël te richten. Jumblatt is een macher in het mijnenveld dat de Libanese politiek heet, dus veel invloed. Iran en Hezbollah doen er alles aan om vaste voet aan de Golan te krijgen om daarmee Israël vanuit Syrië te kunnen bestoken. De Druzen zijn cruciaal voor de uitvoering van hun plannen.

Tot dusver heeft Israël zich redelijk afzijdig van het conflict in Syrië gehouden. Op humanitaire hulp na is Israël neutraal in de Syrische burgeroorlog. De recente ontwikkelingen in het door geweld verscheurde land kunnen er echter zorg voor dragen dat Israël zich actiever moet opstellen om de eigen veiligheid en stabiliteit te blijven garanderen.