woensdag 6 mei 2015

Coalitiebesprekingen Israël gaan tot het gaatje

Vandaag is de laatste dag voor Binyamin Netanyahu om een nieuwe regering te vormen. Lukt dat niet, dan zal wettelijk een ander Knessetlid de taak van president Rivlin toebedeeld krijgen een regering te vormen.


Avigdor Liberman van Yisrael Beteinu (Israël ons thuisland) heeft zich teruggetrokken uit de coalitiebesprekingen, zelfs na de belofte van Netanyahu dat hij Buitenlandse Zaken kon behouden. Het was voor Liberman niet genoeg. De partijleider van Yisrael Beteinu is het zat ge-PvdA'ed te worden in een nieuwe coalitie met Netanyahu en heeft zich daarom teruggetrokken.

Netanyahu is nu afhankelijk van de acht zetels van Bayit Yehudi (Joods Thuisland) van Naftali Bennett. Bennett gaat dan ook tot het uiterste om zoveel mogelijk uit de onderhandelingen te slepen. Zoals het er nu (over een uur kan het weer anders zijn) naar uitziet krijgt Bennett de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Onderwijs. Met de 8 zetels van Bennett kan Netanyahu een meerderheid verkrijgen in het 120 zetels tellende Israëlische parlement. Een meerderheid van welgeteld 61 zetels. U zou zeggen dat is genoeg. Niet helemaal. Parlementariërs van Likoed zijn berucht om partijdiscipline met een korrel zout te nemen. Stemmen zonder last of ruggespraak is voor deze parlementariërs in beton gegoten. Verder zal Netanyahu moeten schipperen om de denkbeelden van de verschillende facties in zijn kabinet op een lijn te brengen. Ga maar na. De religieuze United Torah Judaism, het centrum-linkse Kulanu, de religieuze arbeiderspartij van Shas, zijn eigen nationalistische Likoed en het religieus-zionistische Bayit Yehudi in een coalitie met allemaal hun eigen agenda's en tegenstrijdigheden.

Kan Netanyahu deze partijen verenigen, of wordt het een vechtcoalitie dat over twee jaar uit elkaar klapt? De tijd zal het leren. Een ding is zeker: het blijven interessante tijden.