maandag 6 april 2015

Verkooppraatje Iran van Obama is holle retoriek

In een interview met Thomas Friedman van de New York Times komt Obama heel oprecht over. Obama acteert heel geschokt dat zijn Iran-deal wordt gewantrouwd door een overgrote meerderheid van de Israëliërs en door Joden wereldwijd:

The president gave voice, though — in a more emotional and personal way than I’ve ever heard — to his distress at being depicted in Israel and among American Jews as somehow anti-Israel, when his views on peace are shared by many center-left Israelis and his administration has been acknowledged by Israeli officials to have been as vigorous as any in maintaining Israel’s strategic edge.
Friedman zelf tracht de slechtste deal ooit ook een legitiem gezicht te geven door in zijn artikel aan te halen dat een veel Israëlische lefties ook vinden dat Obama de belangen van Israël behartigt. Leuke spin, maar veel is zeker geen meerderheid. Verre van dat.

Toen Neville - vrede in onze tijd - Chamberlain in 1938 van zijn een op eentje met Hitler terugkwam, had hij tenminste nog een stukje papier om te tonen, zelfs dat kan Obama niet fabriceren. Obama heeft alleen vage mondelinge afspraken waarbij de Iraniërs nu al een andere interpretatie geven aan het raamwerk zoals in Zwitserland afgesproken.

Obama zegt in een ultieme poging Israëliërs over de streep te trekken het volgende:
If anybody messes with Israel, America will be there. Dat is een uitspraak als mosterd na de maaltijd. Als het nucleaire geweld zich boven Tel Aviv ontvouwt, zal Amerika voor de lijkzakken zorgen. Zoiets.

Netanyahu kent zijn Iraanse pappenheimers en weet dat Iran nu al bezig is te sleutelen aan het mondelinge raamwerk om hun nucleaire droom na te jagen. Wanneer het Iraanse nucleaire programma zo vreedzaam is, waarom zijn de nucleaire installaties zo diep onder de grond verborgen?
Waarom verwierp Iran het idee van het westen een zwaarwaterreactor in te ruilen voor een lichtwaterreactor? Het nucleaire programma van Iran er is vanaf dag 1 op gericht om nucleaire wapens te fabriceren. En waarom nucleair in welke hoedanigheid ook? Een land als Iran kan makkelijk zijn geld en energie steken in zonne-energie, iets dat het land gezien zijn ligging niet over te klagen heeft.

Obama vraagt zich in het interview af, wat de alternatieven zijn om Iran te kunnen beteugelen. Nou president Obama je hebt al de kans gehad en laten liggen voor een regime verandering in Iran. Tijdens de groene revolutie in 2009, waarbij massa's Iraniërs de straat opgingen bleef Amerika na veel grote woorden over "change we can believe in" en de Cairo-speech op zijn handen zitten. Gewone Iraniërs hadden naar Obama geluisterd en dachten dat deze Amerikaanse president hen zou helpen bij een vreedzame revolutie. Hoe fout konden ze het hebben. Amerika keek weg en organisatoren van- en deelnemers aan de revolutie werden gedood of in de gevangenis gegooid.

Obama is wel vaker goed in praten en slecht in handelen, zie ook zijn rode lijn in Syrië die lachwekkend roze werd en vervolgens van de aardbodem verdween.

In Israël weten ze dat het slecht appelen eten is met deze holle-retoriek-president, daarom ook de constante druk van Netanyahu op het Amerikaanse congres en de Amerikaanse media.

meer onder de video


Israël moet die druk hooghouden en opvoeren. Verder moet Israël de samenwerking met het Obama-regime tot een minimum beperken en niet buigen voor de wortel en stok en verdeel en heers methodiek van het Witte Huis. Israël moet blijven investeren in de Iraanse oppositie om de druk in Iran hoog te houden. En het belangrijkste punt Israël moet zijn eigen belangen als eerste prioriteit in het vizier houden, want met een president in het Witte Huis dat roep: Israel I've got your back maar doet als Israël I stab your back is het raadzaam een pistool mee te nemen en geen mes.