maandag 20 april 2015

Netanyahu heeft moeite een regering te vormen

Het leek een geval van appeltje-eitje na de eclatante verkiezingsoverwinning van Likoed. Het vormen van een rechts-religieus kabinet leek een kwestie van dagen.
Die dagen zijn echter al uitgerekt naar 4 weken en Netanyahu heeft de Israëlische president Rivlin om twee weken extra gevraagd. Lukt het Netanyahu niet om in die twee extra weken een regering te vormen dan mag Herzog van de Zionistische Unie het proberen.

Waar zit hem het probleem? Bayit Yehudi van Naftali Bennett en Yisrael Beiteinu liggen dwars. Zondag jl tweette Bennet:"Eenzijdig de religieuze portefeuille weggeven aan Shas, zonder overleg, eindigen de onderhandelingen voor Bayit Yahudi."

Bayit Yehudi en Yisrael Beiteinu zijn de verliezers aan de rechter zijden van het politieke spectrum in Israël, omdat Netanyahu op de laatste dagen voor de verkiezingen een offensief begon waarin hij de kiezers overhaalde vooral strategisch te stemmen. Kiezers gingen voor het verhaal van Bibi en het resultaat was zoals het resultaat er nu ligt.

Netanyahu heeft zich dus winnaar, maar kan uiteindelijk verliezer van de winnaars worden als het hem niet lukt een coalitie te vormen. Nu zijn onderhandelingen in Israël nooit echt afgelopen, dus het kan zo maar zijn dat Bennett tweet dat wat hem betreft de onderhandelingen over zijn, maar dat hij in zijn achterhoofd Buitenlandse Zaken of Defensie voor zijn partij wil opeisen.

Stel dat het voor Bennett echt einde oefening is, dan heeft Netanyahu een probleem. Herzog van de Zionistische Unie heeft al aangegeven liever in de oppositie te zitten dan een in een kabinet met Netanyahu.

Spannende tijden dus voor Netanyahu en Likoed.  Lukt het een rechts-religieuze regering te vormen die de wereld verder wil isoleren, maar wel eentje die daadkrachtig hun beleid kan uitvoeren, of komt er toch een regering met de Zionistische Unie die internationaal wordt getolereerd, maar die over een paar jaar weer vechtend over straat rolt.

Als ik Bibi was zou ik voor rechts kiezen. Zeker nu het Amerikaanse congres een wet voorbereidt die het boycotten van Israël illegaal maakt.

Israël heeft behoefte aan bestuur en duidelijkheid. De socio-economische problemen zijn groot en dienen voortvarend aangepakt te worden.