donderdag 16 april 2015

Geef 50-plussers met bijstand een basisinkomen

Een persoonlijk verhaal en voor velen met mij.

Ik ben gaan werken toen ik 17 was.
Mijn ouders smeekten mij te gaan studeren, maar ik daar andere ideeën over dus ging ik aan de slag. Vervolgens heb ik mijn Vaderland in Seedorf als wachtmeester voorwaartse waarnemer gediend (geen slappe smoesjes om er onderuit te komen). Na mijn diensttijd wist ik het even niet, de burgermaatschappij leek even heel vreemd in die tijd en besloot ik naar Israël te gaan. Daar heb ik in een kibboets en een moshav de zionistische droom verwezenlijkt, echter door persoonlijke omstandigheden teruggekeerd naar Nederland en weer aan het werk gegaan. Op mijn 41ste ontmoette ik een schone dame uit het Verenigd Koninkrijk. Tien jaar in Londen gewoond en gewerkt. Helaas ging de relatie stuk en verhuisde ik terug naar Nederland.

Dus van mijn 17 tot en met mijn 51 een werkzaam leven gehad, echter in Nederland telt je arbeidsverleden niet en ben ik nu dus veroordeeld tot een bijstandsuitkering. Ik solliciteer mij een slag in de rondte en zoals minister Asscher al zegt gaat de het nu beter met de jeugdwerkloosheid maar de vijftig plussers blijft een zorgenkind. Met mij zijn er veel vijftig plussers die bijstand krijgen maar die nog dolgraag aan het werk willen. Ik kan mij werkgevers echter voorstellen die liever een jonger iemand aannemen dat iemand van boven de vijftig. De onzinverhalen van overheden, UWV etc. dat je als oudere veel ervaring mee neemt klinkt als goedkope propaganda. Waarom? Als dat het een criterium voor werkgevers zou zijn dan waren er geen werkloze 50-plussers. Vijftigplussers zijn vaak generalisten en die zijn tegenwoordig niet meer gewild. It sucks to be me, maar dat is de waarheid.

Nu willen 50-plussers graag vrijwilligerswerk doen, echter door de bureaucratische barrières gevormd door overheden is dat bijna onmogelijk. Zelfs als je betaald werk verricht wordt je gillend gek van alle formulieren die je in moet vullen om aan te tonen dat je niet liegt, een foutje in een bedrag en 150 euro boete. Een formulier niet op tijd ingeleverd? Wordt je uitkering opgeschort. Als bijstandsgerechtigde wordt je bijkans gecriminaliseerd. In een notendop: solliciteren is ongeveer zinloos, (vrijwilligers)werk wordt je ongeveer onmogelijk gemaakt.

De oplossing voor deze groep werkwillenden is dan ook het basisinkomen. Geen stompzinnige sollicitatieplicht meer, maar wel bijdragen aan de samenleving. Ik weet dat voornamelijk bij VVD'ers en veel PVV'ers de wolken stoom uit de oren slaan, dat kan en dat mag, maar jullie hebben geen idee hoe het is om wel te willen werken, maar niet aan de bak te komen.

Het basisinkomen voor deze groep is nogmaals de oplossing. Bijdrage aan de participatiemaatschappij en geen nutteloze sollicitatieplicht en geloof mij op het moment dat ik een baan vindt die bij mij past dan is dat basisinkomen einde oefening. Ik denk er zo over en met mij vele 50-plussers.