dinsdag 31 maart 2015

Expansiedrift Iran is slecht nieuws voor wereldvrede

De directe inmenging van Iran en Hezbollah in het conflict in Jemen laat zien dat Iran een bedreiging is voor de wereldvrede.

Wanneer u denkt dat Iran (lees de ayatollahs) een vredelievend land is dat zich alleen bezig wil houden met eigen besognes dan heeft u Iran slecht gevolgd de afgelopen jaren.


De leider van Iran Imam Ali Khamenei verwoordt de Iraanse expansiedrift in een brochure van 2006, getiteld: "Al-Jihad"  Volgens Khamenei is jihad zowel een doctrine (theorie) en actie (praktijk). Hezbollah is het voorbeeld van de succesvolle exportstrategie van Iran de sjiitische tak van de islam.

Het volgende project van Iran is Jemen, waar zij de Houthi's willen transformeren tot een kopie van Hezbollah. Houdt de Iraanse expansiedrift daarmee op? Het antwoord daarop is nee. Iran's ambitie reikt veel verder dan het Arabische schiereiland. Oost-Afrika staat ook op het menu van Iran om  onder hun invloedssfeer te vallen.

De nucleaire deal die Obama dolgraag met Iran wil sluiten is daarom ook slecht nieuws voor de wereldvrede. Zoals bekend is de wereld er onder Obama stukken onveiliger geworden. Met een nucleaire deal in het vooruitzicht zal Iran volle kracht vooruitgaan in het vervolmaken van hun idee van jihad. Jemen is nog maar een voorproefje dat de wereld te wachten staat. Het is verbijsterend dat de Arabische landen en Israël wel zien wat er staat te gebeuren en dat Obama het laat gebeuren om zijn eigen desastreuze buitenlandbeleid nog enigszins op te poetsen.
Obama is nu zo wanhopig iets te bereiken, dat een slechte deal beter is dan geen deal. Die wanhoop wordt duidelijk, daar er al meerdere jaren met Iran wordt onderhandeld zonder resultaat. De Iraniërs zijn sluwe onderhandelaars, dat weet iedereen in het Midden-Oosten, maar in Washington moet die boodschap nog steeds aankomen.

Met een deal is de achterzak, worden de sancties tegen Iran opgeheven, vloeien de oliedollars nog rijkelijker dan ze nu al (ondanks de boycot) vloeien en zal Iran dat geld aanwenden hun idee van jihad te promoten. Deze promotie zal gaan met veel geweld en zal zorgen voor instabiliteit die de vrede, niet alleen lokaal, maar ook mondiaal beïnvloedt.

Iran is slecht nieuws voor vrede. Israël wist dat al, Het Arabisch schiereiland weet dat nu. De wereld weet dat morgen.