maandag 16 maart 2015

De Verenigde (Arabische) Lijst kan de derde partij in Israël worden

17 maart is het een vrije dag in Israël, omdat er verkiezingen worden gehouden Volgens vele Israëlische peilers wordt de Verenigde Lijst (een fusie tussen Arabische partijen) de derde partij van het land. Daarmee heeft de partij nu al geschiedenis geschreven.

 1. Zionist Union 25 (Isaac Herzog en Tsipi Livni)
 2. Likud 22 (Binyamin Netanyahu)
 3. The Joint (Arab) List 12 (Ayman Oudeh)
 4. Yesh Atid 12 (Yair Lapid)
 5. Bayit Yehudi 12 (Naftali Bennett)
 6. Kulanu 9 (Moshe Kahlon)
 7. Shas 7 (Arye Deri)
 8. UTJ 7 (Ya’akov Litzman)
 9. Yisrael Beitenu 5 (Avigdor Liberman)
 10. Meretz 5 (Zehava Gal-On)
 11. Yachad 4 (Eli Yishai)
De Knesset (Israëlische Tweede Kamer) telt 120 zetels. Het rechtse blok (Likud, Bayit Yahudi, Shas, Yisrael Beitenu en Yachad) telt op basis van de laatste peiling 50 zetels. Het centrum linkse blok telt op dit moment 51 zetels (Zionist Union, Yesh Atid, Kulanu en Meretz)

De Israëlische politiek is bijkans nog vloeibaarder dan de Nederlandse politiek, dus partijen uit het rechtse blok kunnen zich moeiteloos aansluiten bij het linkse blok en vice versa.

Maar langs de oude ingesleten lijnen van links en rechts kan het zomaar zijn dat de Verenigde Lijst een sleutelpositie krijgt, mits de Verenigde Lijst verenigd blijft. De gefuseerde Arabieren bestaan tenslotte uit Communisten, nationalisten en religieuze moslims, dat zou in Nederland het equivalent opleveren van een fusie tussen SP, PVV en klein christelijk.

De Israëlische Arabische Partijen werden door de kiesdrempel van 3,25% tot dit verstandshuwelijk gedwongen.  Het grote voordeel is dat zij deze keer werden uitgenodigd voor grote televisiedebatten, net als in Nederland worden kleine partijen door verschillende media in de vergetelheid gedrukt.

De VL heeft al aangekondigd, mits noodzakelijk, een gedoogrol aan te nemen als links een minderheidskabinet zou formeren, daarmee kan het een stempel drukken op het Israëlische politieke landschap. Israëlische Arabieren vormen 20% van de Israëlische bevolking. De andere partijen zouden een te rade moeten gaan waarom zij dit deel van de bevolking geen politiek thuis kan geven.

Hoe dan ook, de komende Israëlische verkiezingen worden op meerdere fronten historische verkiezingen.