zondag 29 maart 2015

De negatieve PVV-boodschap is uitgewerkt

Bron Peil.nl
Laat ik het dan maar voor u benoemen, het negatieve verhaal van de PVV heeft zijn plafond bereikt. Spectaculaire groei van de PVV zal alleen nog plaatsvinden bij de ineenstorting van de EU, of door een aanslag van moslims in Nederland.

Het grote probleem van de PVV is en blijft dat het een partij is die gaat en draait om Wilders. Wanneer je de tweets van de PVV-leider leest dan gaat het ook alleen om hem in samenhang met iets over de islam en dan stokt het verhaal. Soms hoor je nog wat over de economie en de zorg, maar op andere terreinen is het domweg doodstil. Door die smalle basis in onderwerpen en het negatieve verhaal dat er door de PVV aan wordt gehangen zal de partij blijven steken op ronde de 15-25 zetels. Meer electoraat zal er uiteindelijk niet op die partij stemmen.


De VVD pakt dat beter aan. Naast, bijvoorbeeld, economische waarschuwingen, of het gevaar van een massale vluchtelingenstroom komt de VVD met oplossingen die herkenbaar zijn voor veel mensen. De laatste verkiezingscampagne van de VVD toont ook weer aan dat het een goed georganiseerde machine is. Dat dwingt respect af. Neem de integriteitsproblemen binnen de VVD. Het zijn er veel en ze komen in grote aantallen, de VVD heeft die negatieve publiciteit weten te spinnen tot een verhaal dat juist de VVD zo'n hoge moreel kader heeft dat daarom die partijgenoten uit de Kamer, of uit de partij worden gezet. Briljant opgezette strategie: het creëren van rookgordijnen om vervolgens zand in de open te strooien. Door die strategie van een positieve boodschap en briljante spin weet de VVD zich staande te houden in het electorale landschap en weer de grootste partij van Nederland te zijn.

Heeft het voor de VVD zin om het kabinet nu naar huis te sturen? Het antwoord daarop is nee (ik dacht even dat het plan van Malik Azmani op een Kabinetscrisis zou aansturen, maar daar zat ik fout. Deze proefballon is er door de VVD voor gemaakt om de kiezers aan te tonen dat de VVD nog steeds een realistisch beleid inzake vluchtelingen tevoorschijn kan toveren). Het kabinet nu ontbinden zorgt ervoor dat er straks vijf of zes partijen nodig zijn een regering te vormen. Zo versplintert is het Nederlandse politieke landschap.

De VVD kijkt en wacht. Bij voldoende groei van het CDA zijn er weer mogelijkheden tot het formeren van een coalitie van drie of vier partijen. Tot die tijd heeft de VVD de mogelijkheid meerdere rechtse proefballonnen de lucht in te sturen en de PVV te verkleinen waar ontevreden VVD-stemmers ook ontevreden zijn over de constante negatieve boodschap van de PVV.

Obama won toentertijd het Amerikaanse presidentschap met een positieve boodschap, niet omdat het een goede presidentskandidaat was.

Wanhoop is korte termijn, hoop is lange termijn. De PVV snapt dat niet, de VVD wel.