maandag 2 februari 2015

Wanneer D66 de komende verkiezingen wint, ligt dat aan de PVV-achterban

Ik las zondag jl. een tweet van een fervente PVV-aanhanger die bij voorbaat de schuld van het aantal zetels bij peiler Maurice de Hond legde. Ik moest daar wat om lachen, maar bedacht mij ook hoe kort mensen van memorie zijn.


In de peilingen voor de Eerste Kamer staat D66 bovenaan met 13 zetels en de PVV is gedeeld derde met 11 zetels.  Dit in tegenstelling met de peiling voor de Tweede Kamer waar de PVV eerste is met 29 zetels gevolgd door D66 met 24 zetels. Er zijn mensen die dan verwachten dat de PVV ook bovenaan staat bij de peilingen in de Eerste Kamer. Dat is een foute veronderstelling met als reden dat de motivatie eenvoudigweg niet aanwezig is bij de PVV-achterban om voor de Provinciale Statenverkiezingen te gaan stemmen. De D66-achterban daarentegen is gemotiveerder en stemt zowel voor de Tweede Kamer als voor de Provinciale Staten. 

Minder zetels in de Eerste Kamer is geen complot door Maurice de Hond, maar ligt aan het gebrek aan interesse bij de gemiddelde PVV-stemmer. In 2011 won de PVV, dat is waar, echter de PVV won minder dan zij hadden kunnen winnen, door de thuisblijvers. Van de PVV-aanhang kwam in 2011 55% opdagen, de rest boeide het klaarblijkelijk niet.

Het is dus van belang dat de PVV haar achterban motiveert om naar de stembus te gaan wil de PVV een prominente rol spelen in de Eerste Kamer. Getting the vote out is een Amerikaanse term die wat lastig te vertalen is, maar die exact aangeeft wat de PVV moet doen.

De manier om kiezers stembusbewust te maken is een beproefde methode van deur tot deur gaan om de blijde boodschap bij de kiezer te krijgen. Ga het gesprek aan en overtuig mensen te gaan stemmen. In het Verenigd Koninkrijk een beproefde methode waar op postcodegebied campagne wordt gevoerd.

De PVV raad ik aan volgende kaarten goed te bekijken:

Uitslagen Kamerverkiezingen 2010
Provinciale Statenverkiezingen 2011
Uitslagenkaart Tweede Kamerverkiezingen 2012

De gebieden die de PVV verloor met de Provinciale Statenverkiezingen 2011 ten opzichte van de Kamerverkiezingen van 2010 zijn substantieel. Ook de gebieden van de Kamerverkiezingen 2012 zijn zeer verschillend ten opzichte van de Kamerverkiezingen van 2010.

Waarom zijn die PVV-kiezers van 2010 niet gaan stemmen in 2011 en 2012? De gebieden weet je. Het is zaak voor de PVV om haar vrijwilligers te mobiliseren en in, in ieder geval, de verloren gebieden deur tot deur te gaan om het electoraat te overtuigen of om weer PVV te stemmen, of in ieder geval niet thuis te blijven. Met je poten in de klei en kilometers maken, dat is de manier. Alleen sociale media en wat interviews gaan de PVV niet de grootste maken van Nederland bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Hup, handen uit de mouwen Geert, alleen tweeten dat het een ramp is dat Pechtold de grootste wordt gaat je niet helpen.