dinsdag 3 februari 2015

Waarom is Wilders bang voor VNL?

Het is vreemd dat Wilders zo krampachtig doet over Voor Nederland. Natuurlijk zijn de heren Bontes en van Klaveren ex-PVV'ers, dat staat buiten kijf en dat zal ook niemand betwisten, maar daar houdt de vergelijking tussen de PVV en VNL op.

Dat Wilders, op zijn zachtst gezegd bezorgd is over Voor Nederland blijkt wel uit de politieke schwalbe die uitvoerde bij een journalist van EenVandaag, deze stelde de eenvoudige vraag of Wilders VNL als bedreiging zag:
Wilders antwoordt kort en afgemeten: “Ik zie niemand als een bedreiging!” Ik wil een vervolgvraag stellen, maar dan zet Wilders zijn schwalbe in. Hij loopt tegen mij aan en zegt: “Wilt u mij NIET aanraken!

Meer tekst onder de video.

sitestat

Het is vreemd dat Wilders zo krampachtig doet over Voor Nederland. Natuurlijk zijn de heren Bontes en van Klaveren ex-PVV'ers, dat staat buiten kijf en dat zal ook niemand betwisten, maar daar houdt de vergelijking tussen de PVV en VNL op.

In het politieke landschap staat de PVV op sociaal economisch gebied links van het centrum en gelijk aan de Socialistische Partij. Dat vinden veel PVV'ers niet prettig om te lezen, maar de werkelijkheid is zoals die is. Voor Nederland echter staat rechts van de VVD en iets links, of gelijk aan de SGP in het politieke landschap, daarom is bevreemd het mij dat Wilders en meerdere PVV'ers bekrompen reageren wanneer het aankomt op Voor Nederland.

Deze partijen zijn geen concurrenten van elkaar. Ideologisch zijn er meerdere partijen eurokritisch dan die van de PVV en VNL. De SGP bijvoorbeeld en in mindere mate de VVD, zo ook op het gebied van de islam, waar er in denkbeelden weinig verschil aanwezig is, echter waarin bij de uitvoering van denkbeelden een wereld van verschil zit.

Is Voor Nederland een serieuze concurrent voor de PVV vraagt EenVandaag zich vanavond af, een vreemde kop, wanneer je kijkt waar de partijen zich in het politieke landschap bevinden. EenVandaag had zich beter kunnen afvragen of Voor Nederland een kans van slagen heeft. Mijn antwoord is een duidelijk JA. VNL is bezig een nieuwe democratische ledenpartij van de grond af op te bouwen. Zal VNL de PVV wegvagen? Nee, laat dat ook duidelijk zijn. Een groot deel van de huidige PVV-achterban komt uit de arbeidershoek, de traditionele PvdA-achterban kan makkelijk naar de PVV overstappen. Deze kiezers zullen niet snel voor VNL kiezen. Het VNL-electoraat zal bestaan uit: Oud-VVD'ers die voor de PVV kozen en sinds de linksere koers van die partij op zoek zijn naar een nieuw huis, VVD'ers zie zich niet meer kunnen vinden in het D66 profiel van de huidige VVD en seculiere SGP'ers die nu SGP stemmen bij gebrek aan een partij die niet op religieuze gronden opereert.

Zelf val ik onder die laatste categorie. Bij de Europese verkiezingen heb ik SGP gestemd, bij de komende Provinciale Statenverkiezingen zal ik wederom SGP stemmen, bij de komende Tweede Kamer verkiezingen zal mijn stem zeker naar VNL gaan.

Wilder hoeft niet bang te zijn voor VNL, Wilders kan beter de SP en de PvdA in de gaten houden wanneer het aankomt in grote verschuivingen van zijn electoraat.