donderdag 5 februari 2015

Protestbeweging in Europa tegen bezuinigingen zijn terecht

De protestbewegingen die eerst in Griekenland en nu in Spanje school maken zijn een begrijpelijke reactie van burgers die het onrecht spuugzat zijn.

Spanje, Griekenland en andere Europese landen werden door de oligarchen in de EU gedwongen te bezuinigen, waardoor deze landen exorbitante leningen van diezelfde EU konden krijgen.

Deze landen bezuinigden op befehl van Brussel dat het een lieve lust was. Het onrechtvaardige was dat geld werd ingehouden van de lage- en middeninkomens, maar sinds het weer beter gaat ziet die groep belastingbetalers er niets van terug. Deze onvoorstelbare gotspe is eenvoudigweg niet uit te leggen en een potentiële mix voor demonstraties, volksopstanden en revoluties.

Verder is het zo dat deze leeggezogen bevolkingsgroepen niet achterlijk zijn zoals de elite dat graag zou willen. Deze bevolkingsgroepen zien donders goed dat de hogere inkomens, grotere bedrijven, multinationals, banken en andere financiële instellingen worden ontzien, de hand boven het hoofd gehouden, of op tijd door de politieke elite werden en worden geïnformeerd om hun geld ergens anders heen te sluizen, zoals bijvoorbeeld in Griekenland waar de perverse rijkdom van een kleine groep werd ontzien daar zij de tijd kregen hun geld op tijd in Zwitserse banken te deponeren.

Een ander voorbeeld; Spanje. In Spanje gaan tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het bezuinigingsbeleid van de huidige regering, dat doen die mensen niet omdat ze allemaal communist of socialist zijn, deze mensen doen het uit wanhoop. De Spaanse economie is op dit moment een van de sterkst groeiende economieën binnen de EU en dat is geweldig na jaren van ellende voor de Spanjaarden die aan alle kanten belast en uitgezogen door respectievelijke kabinetten. Het probleem is, dat de Spanjaarden flink betaald hebben om die economie weer op gang te krijgen en nu hij weer op gang is er niets van terug zien. De winsten die worden gemaakt blijven bij de bedrijven, de aandeelhouders, de banken en investeerders, maar komen niet terug bij de gewone Spanjaard die indirect deze graaiers en mismanagement hebben gefinancierd.

Is Nederland beter, zult u zich misschien afvragen? Nou nee. Kijk naar het belastinggeld dat naar banken is gegaan om deze overeind te houden. Van dat geld heeft u niets terug gezien en mocht u nu naar een bank gaan om een lening af te sluiten dan wordt u met argwaan bekeken door mensen die er zelf een zooitje van gemaakt hebben.

Daarnaast zijn graaiers bij banken, de zorg en bij woningcorporaties schering en inslag. Zelfverrijking is de norm, gesteund door ministers als Blok en Schippers. Zullen Nederlanders in opstand te komen? Helaas niet. Nederlanders zijn van oudsher een braaf en gehoorzaam volk, dat zich makkelijk van alles laat aanpraten.

De dichter Heinrich Heine had het bij het rechte eind toen hij de profetische woorden sprak:
When the end of the world comes make your way to Holland. There everything happens fifty years late!
Wanneer het einde van de wereld nabij is, ga dan naar Nederland. Daar gebeurt alles vijftig jaar later. Zelfs dat is een optimistische inschatting van Heine ben ik bang.