woensdag 18 februari 2015

Poetin sloopt met verve de EU en Europa

Voor de Russen is Vladimir Poetin de messias, voor veel westerlingen ook overigens. Hoezeer Poetin de Russische verlosser is kan men lezen in een artikel van 2011 in Pravda, de voormalige communistische spreekbuis die het christendom verdedigt tegen het neoliberalisme, het kan verkeren in deze wereld:

Putin has real world power, which causes the liberal media to fearfully ignore or warp his image. Like a good Christian King he leads a nation to Christ. As a small example, last February, Russia bought some land near the Eiffel Tower where an Orthodox Church will be built. The liberals don't want Russia's Christianity to spread and re-Christianize Europe. Liberals, like most Democrats in America, would hate Russia if they inspired and renewed Christians throughout the world.
Vladimir Poetin als verdediger van de christelijke wereld, volgens Pravda. Ik ben blij dat Pravda nog steeds een propagandablad voor de Russen is. Natuurlijk is Poetin een Russisch Orthodoxe christen met een hardcore KGB opleiding, dat maakt de man onvoorspelbaar en een groot schaker op het wereldtoneel.

Dit schreef ik in augustus 2014:
Poetin heeft Europa waar hij het hebben wil, speelt Europese leiders tegen elkaar uit en is de dirigent van het Europese verval waar hij uiteindelijk op uit is. De vernedering van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Poetin niet vergeten en handelt daar dan ook naar, een vaardigheid die de Europese leiders niet meer snappen; doen wat er gezegd wordt.
Poetin weet dat de Amerikanen een beetje met wat wapens kletteren, maar Poetin weet ook dat de Amerikanen zich afzijdig zullen houden in Oekraïne. De twijfelaar Obama weet zoals gewoonlijk niet wat hij wil, geflankeerd door John Kerry die de slechtste minister van Buitenlandse zaken ooit is in de geschiedenis van de VS.

De Amerikanen leggen de oplossing van het conflict in Oekraïne neer bij de EU, dat weet Vladimir en daar maakt de Russische President dan ook dankbaar gebruik van.

De EU denkt een politieke macht te zijn in deze wereld, maar dat wordt alleen in Brussel gedacht. Ziehier het resultaat. Merkel en Hollande naar Rusland afreisden om de crisis in Oekraïne te bezweren. Merkel en Hollande die beide geheel anders tegen het conflict aankijken. Het eindresultaat van de besprekingen was dan ook een glorieuze overwinning voor Poetin, die, naar eigen zeggen niet direct betrokken is, maar die wel aan alle "separatistische" touwtjes trekt. Hollande en Merkel die net doen alsof zij hem geloven en voilà, een politieke slapstick is geboren.

Poetin bespeelt de Europese leiders dan ook als een viool. Een ander briljant voorbeeld is het Russische stoken in Griekenland waar de Grieken hebben gekozen voor verdergaande corruptie als manier van leven door Syriza in het zadel te helpen. Syriza koos ervoor de EU de middelvinger te geven en kijken nu naar Poetin voor financiële hulp.
the London Financial Times published a detailed analysis of links between Syriza and the Independent Greeks, on one hand, and the circle of Vladimir Putin, on the other. Titled "Alarm bells ring over Syriza's Russian links," the reportage disclosed an intimate association between Nikos Kotzias, the new, Syriza-appointed Greek foreign minister, and Aleksandr Dugin, a prominent Russian ultra-nationalist and proponent of Christian Orthodox domination over Eurasia
Poetin sloopt dan ook de EU met grote voortvarendheid.
Het zal mij niets verbazen wanneer de architect Poetin zal werken aan een, ogenschijnlijk onmogelijke, alliantie tussen Rusland, Turkije, Griekenland en Iran. Alle vier die landen voelen zich geïsoleerd, alle vier de landen hebben een hekel aan het trans-Atlantische verbond en al die vier landen hebben er baat bij als Europa instabiel en zwak is.

Vier ogenschijnlijke paradoxen die die een tijdelijk verbond kunnen sluiten het is eerder in de geschiedenis voorgekomen.

We leven in vreemde en spannende tijden.