dinsdag 6 januari 2015

Wat brengt 2015 voor Israël?

Europa
Israël zal meer en meer onder vuur komen te liggen door Europa, dat bang voor de islamitische 5e colonne het Joodse volk meer en meer de rug zal toekeren.

Het is ironisch dat juist Europa zijn Joodse burgers niet wil of kan beschermen, daarmee een exodus vanuit Europa op gang brengend naar Israël, het land dat Europese landen liever ziet ophouden te bestaan omdat het lafjes denkt dat daarmee de problemen met de moslims wereldwijd zou ophouden te bestaan. Wordt wakker en ruik de koffie. Met het verdwijnen van het Europese Jodendom zullen de problemen voor de originele bevolking hand over hand toenemen. Joden zijn inderdaad de kanarie in de kolenmijn. 

Israël zal dus in toenemende mate Joodse vluchtelingen uit Europa op moeten vangen. Op technologisch en innovatief vlak heeft Europa Israël harder nodig dan andersom, dus een economische boycot zal niet zo snel gebeuren, of de EU moet zelf op een economische ramkoers des doods liggen, dan kan het alsnog gebeuren dat Europese politici ertoe besluiten de Joodse Natiestaat kalt te stellen.

Politiek/juridisch gezien kan Israël een ongehoorde golf aan lawfare (legal warfare) verwachten. Van Palestijnen tot links en links religieuze christenen, al deze groepen zullen er alles aan doen om Israël te delegitimatiseren, dat zal soms succes hebben en soms falen, maar het is een niets afziende strijd die veel tijd en energie voor Israël kost, precies waar bovengenoemde antisemieten op wachten. Ik gebruik bewust antisemieten want iets anders is het niet. Israël als Joodse Staat is het enige land ter wereld dat dusdanig in de "belangstelling" staat. Landen die echt mensenrechten onthouden en mensen onderdrukken, als China, Rusland, bijna alle Arabische landen laten eerdergenoemde groeperingen links liggen, daarom kan je spreken van antisemitisme omdat het alleen de Joodse Staat aangaat.

VS
President Obama is aan zijn laatste termijn bezig en heeft in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden geen meerderheid meer. Van Obama zijn dan ook geen Midden-Oosten experimenten meer te verwachten, anders liggen beide huizen dwars op alle mogelijke gebieden en Obama wil niet als aangeschoten vogel het Witte Huis verlaten. Een deal met Iran moet zijn politieke erfenis worden en Palestijnen moeten niet in de weg gaan liggen met hun gejammer om een fantasiestaat.

China, India en Rusland
In het na koude oorlog tijdperk en de pre koude oorlog 2.0 is de verhouding tussen China en Rusland altijd een dubbele geweest. China en Rusland steunen traditiegetrouw de vijanden van Israël, maar zijn wel degelijk geïnteresseerd in wat Israël als technologisch power house te bieden heeft. De banden met voornamelijk India zijn de laatste tijd aanzienlijk verbeterd en ook China oogt begeerlijk richting de innovaties die de Joodse Staat bijna aan de lopende band weet te produceren.

De Arabische landen, Iran en Turkije
Dat het islamitische Midden-Oosten onstabiel is, dat is meer dan duidelijk. Door deze instabiliteit liggen er kansen voor Israël om, in het geheim, zaken te doen met afzonderlijke Arabische landen.
Dat dit geheim moet blijven is onderdeel van de schaamtecultuur die heerst in dat soort landen, helaas maar waar. Een paar weken geleden is er contact geweest tussen Qatar en Israël, een direct gevolg van dit contact is dat Hamas leider Mashaal Qatar wordt uitgebonjourd. Ook zijn er goede contacten tussen de veiligheidsdiensten van Marokko, Saoedi-Arabië en Israël. Een publiek geheim dat aan alle kanten wordt ontkent. Kansen dus voor Israël, juist omdat Turkije en Iran de trom roeren en onbeschaamd meer invloed eisen in de regio. Dat de eerdergenoemde Mashaal met open armen in Turkije wordt ontvangen is dan ook geen verrassing. Erdogan en zijn kliek haten Israël en willen meer invloed. 
De grootste bedreiging voor Israël en landen op het Arabische schiereiland blijft Iran. Het is al een tijdje stil in de media, dus lijkt het geen probleem meer. De realiteit is echter een andere. Zolang de Ayatollahs de dienst uitmaken en openlijk de vernietiging van Israël nastreven zal Israël er rekening mee moeten blijven houden de nucleaire installaties aan te vallen en daar waar mogelijk te vernietigen. 

Israël
Er komen verkiezingen aan in Israël. De media gokt op een overwinning van Livni en Herzog die dan eventueel een coalitie kunnen vormen met andere partijen. Persoonlijk zie ik dat nog niet gebeuren. Ja de twee politici zouden de grootste partij kunnen worden, maar dat houdt nog niet automatisch in dat zij gaan regeren. Ik zet mijn geld nog steeds op Netanyahu, aangevuld met Bennett, Liberman en wat andere kleinere partijen. 

Conclusie
Israël gaat weer een moeilijk jaar tegemoet, moeilijker dan 2014. Het alsmaar stijgende antisemitisme zal er voor zorg dragen dat meer en meer Joden hun weg naar Israël zullen vinden. Israël waar Joden zich thuis kunnen voelen in een land dat veel anderen van de aardbodem zien verdwijnen, helaas helaas voor die haters. Israël is real and here to stay. Am Yisrael chai! 


Current Knesset seats in [brackets]
25 [18] Likud
24 [21] Labor-Livni
15 [11] Bayit Yehudi
11 [11] *United Arab List
09 [19] Yesh Atid
08 [00] Koolanu (Kahlon)
08 [07] Yahadut Hatorah/UTJ
07 [13] Yisrael Beitenu
07 [06] Meretz
06 [10] Shas
00 [02] Ha’am Itanu (worth 3 seats, but under 3.25% threshold)
00 [02] Kadima

69 [61] Right-Religious-Kahlon (Parties that have not ruled out a BB coalition)
51 [59] Center-Left-Arab (Parties that have ruled out a BB coalition)
Who is most suited to be PM?
49% Netanyahu, 33% Herzog