woensdag 7 januari 2015

PEGIDA: wat moet je ermee?

Het is bijna verbazingwekkend te zien dat PEGIDA in Nederland bijna sterkere emoties oproept dan bij de oosterburen. PEGIDA is dan ook de waan van de dag op dit moment in Nederland, daar de Tweede Kamer nog met reces is. Het nieuws moet ergens vandaan gehaald worden en met het opkomend islamitisch extremisme is de anti-beweging PEGIDA een mooi nieuws momentje.


Ik wil PEGIDA niet bagatelliseren en de emoties van deze Duitsers zeker niet wegzetten als nazistisch, toch wil ik het ook niet groter maken dan het is. Ja, op dit moment is PEGIDA de natte droom voor de zelfverklaarde jihad-watchers, maar geef het een half jaar en de beweging zal op sterven na dood zijn. Dat is geen wensdenken, maar dat is de realiteit van alledag. Andere prangende zaken zullen de media beheersen en met het wegvallen van de aandacht zal de zuurstof-des-levens voor deze beweging opraken en is de interesse verdwenen. PEGIDA zal dan als een marginale organisatie door het leven gaan.

Wat mij persoonlijk opviel bij de speech in Dresden van, ik meen een ex-journalist was de openlijke haat voor Amerika en het rimmen van de Russen. Dat mag natuurlijk allemaal, echter wanneer men een beweging "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes" noemt en een groot deel van de toespraak van deze key note spreker ging over Amerikaanse kernwapens op Duits grondgebied dan is er meer aan de hand dan alleen de angst voor de islam, en kan je rustig spreken over een dubbele agenda.

Ik durf te beweren dat het Kremlin nationalistische bewegingen ondersteunt. Het is geen toeval dat tegelijkertijd het Front National en PEGIDA pro-Russische slogans roepen.

Waar vroeger de USSR Europese communistische partijen steunden, verleent het Kremlin nu steun aan nationalistische partijen in de hoop een hernieuwd Europees anti-Amerikaans geluid te creëren.

Koude oorlog 2.0 iemand?