zaterdag 17 januari 2015

Jihadisten komen naar je toe in 2015

De een zijn terrorist is de ander zijn vrijheidsstrijder en vice versa. Alles is perceptie.


Europol schat in dat tussen 3000 en 5000 jihadisten voor IS strijden. Dat aantal is hoog, dusdanig hoog dat je in militaire termen over een brigade spreekt.

Gebonden door taal, ervaringen en ideologie kunnen deze jihadisten voor chaos zorgen binnen de Europese Gemeenschap, iets dat Parijs aangetoond heeft, waar 80.000 veiligheidstroepen bezig waren drie jihadisten op te sporen en te vernietigen.


Deze jihadisten zullen bij eventuele terugkeer niet allemaal gemotiveerd zijn om aanslagen op Europese bodem uit te voeren dat staat vast. Wat ook vast staat is dat een substantieel deel van deze jihadisten die behoefte wel voelen om als martelaar het paradijs te betreden. Stel dat van de eerdergenoemde jihadisten de helft is genegen om als plofkip te opereren. Stel dat dit er 2.000 zijn en stel dat deze 2.000 ongeveer tegelijkertijd terugkomen, dan heb je een probleem van apocalyptische proporties.

De opgerolde en uitgeschakelde jihadisten in België leren dat terugkerende Jihadisten meteen aan de slag gaan om hun moorddadige plannen uit te voeren. De vraag is of je kunt stellen of IS deze jihadisten bewust en met een opdracht stuurt. Wanneer dat geval is, is het een kantelpunt in de buitenlandpolitiek van IS en een interessante. Het Kalifaat als exportproduct.

Er zijn niet alleen angstverhalen, er is ook goed nieuws. Het goede nieuws is dat de Belgen erin geslaagd zijn een jihadistische cel uit te schakelen en op te rollen die op het punt stond toe te slaan. De conclusie die ik daaruit trek is, dat deze cel georganiseerd was, maar niet tot in perfectie. Ze hebben ergens steken laten vallen, of elektronische steken, of er zijn teleurgestelde jihadisten die het niet erg vinden om wat informatie te delen met diensten die hen kunnen helpen het leven aangenamer te maken.

Is het oorlog?  Hell yeah. Suck it up and deal with it.