maandag 26 januari 2015

Hypocriet gezever over Saoedi-Arabië

Vanuit een Westers superioriteitsgevoel zitten velen #jesuischarlies hoog te paard wanneer het aankomt op andere waarden en normen van andere landen die niet die waarden en normen hebben die als gemeengoed worden beschouwd in westerse democratieën.


Deze hoog-te-paarders en de, altijd aanwezige niet voor zichzelf kunnen nadenkende, meelopers weten het klootjesvolk precies te vertellen dat Saoedi-Arabië de duivel is en dat het belachelijk was dat onze koning en oké Koenders de laatste eer betuigden aan hun dode koning. Internationale etiquette en protocol worden achteloos het raam uitgekieperd, want deze zelfverklaarde jesuischarlies zijn naast dom en arrogant, ook nog een keertje onbeschoft, iets waarvan zij denken dat het te maken heeft met directheid. Zie hier het Nederlandse eindproduct van gebrek aan opvoeding en zelf nadenken geëtaleerd in optima forma.

Het kan als een schok komen, maar Saoedi-Arabië is een islamitisch land dat de sharia als uitgangspunt voor hun rechtssysteem hanteert, dat is redelijk logisch voor een islamitisch land, toch opereert Saoedi-Arabië binnen de grenzen van een internationale rechtstaat, met de daarbij behorende regels en beschaving, dit in tegenstelling tot IS dat als een stel dolle honden tekeer trekt en moordt of hun leven ervan afhangt.

Natuurlijk kan je het niet eens zijn met de manier van denken en doen zoals Saoediërs tentoonspreiden en ja het is in onze ogen barbaars dat een blogger wordt veroordeeld tot 1000 stokslagen, maar die blogger weet welk risico hij neemt binnen de grenzen van de Saoedische rechtstaat.

Laat ik een voorbeeld noemen in Nederland. Neem artikel 28 inzake Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften oftewel boetes. Nederland is wereldwijd nummer 1 in het beroven van haar onderdanen wanneer het op boetes aankomt. Stel dat je het lef hebt deze overheidsterreur te weerstaan dan zijn eventuele sancties niet mals:
bij de kantonrechter van de rechtbank van het arrondissement waar het adres is van degene aan wie de administratieve sanctie is opgelegd een vordering instellen om te worden gemachtigd om per gedraging waarvoor een administratieve sanctie is opgelegd het dwangmiddel gijzeling toe te passen van degene aan wie de administratieve sanctie is opgelegd, voor ten hoogste één week.
Lezers zullen denken: soit, appel en peren. Ik denk daar anders over. Is het beschaafd als overheid iemand te gijzelen voor het niet betalen van een openstaande boete? Vrijheid wordt gezien als ons hoogste goed, vrijheidsontneming als sanctie voor wat geld is mijns inziens niet in verhouding tot het vergrijp.

Alles is dus subjectief, bedenk dat een volgende keer wanneer u iets roept over vrijheid en beschaving.