donderdag 29 januari 2015

Hezbollah, Israël, Syrië, Iran, Libanon, het hoe en het waarom

Zoals u wellicht heeft meegekregen is gisteren de grens tussen Israël en Libanon geschonden door de terreurbeweging Hezbollah. De IDF heeft naar aanleiding van die aanval twee doden te betreuren en meerdere gewonden. Hezbollah had twee dagen daarvoor aan het Libanese volk beloofd, dat zij geen aanval op Israël zouden uitvoeren vanaf Libanees grondgebied als vergelding op de Israëlische aanval in Syrië waar bij 12 Iraanse en Hezbollah strijders met hun maker verenigd werden.


Onder die 12 doden bevonden zich een Iraanse generaal van de Iraanse Revolutionaire garde alsmede een zoon van een van de oprichters van Hezbollah. Iran en Hezbollah zwoeren wraak en voilà het resultaat liet zich op 28 januari gelden.

De keuze van het wapen des wraaks is er een die aangeeft dat Hezbollah een geduchte tegenstander is en de best bewapende terreurgroep ter wereld. Hezbollah gebruikte een kornet antitankraketten om het Israëlische konvooi aan te vallen. De kornet is een van de zwaarste antitankraketten ter wereld (zie onderstaande video). Het is nog een geluk bij een ongeluk geweest dat het konvooi niet gepantserd was. Sommige raketten vlogen dwars door de voertuigen heen zonder schade aan te richten.
(onder de video meer tekst)Nu zijn er mensen die beweren dat Israël niet slim bezig is om Iran en Hezbollah aan te vallen, omdat deze twee IS in Syrië en Libanon bevechten. Een vreemde gedachte en een gedachte die alleen uit is op westers zelfbehoud en geen rekening houdt met de nationale veiligheid van Israël.

Op dit moment is het zo, dat IS geen directe bedreiging vormt voor de Joodse Staat, daar waar Iran en Hezbollah dat zeker wel zijn. Nu is het niet zo dat IS en Israël vrienden zijn of samenwerken. Sterker nog, Israël is vorig jaar juist begonnen een aparte inlichtingenafdeling in het leven te roepen die zich volledig op IS richt. Si vis pacem, para bellum wordt zeer serieus genomen in Israël, maar Israël heeft ook beperkingen op inlichtingengebied. Israël moet prioriteiten binnen prioriteiten stellen en dé prioriteit van Israël op dit moment zijn Iran en Hezbollah.

Toen Israël het konvooi in Syrië aanviel wist het wie zich daarin bevonden. De Iraanse generaal maakte gebruik van het Syrische telefoonnetwerk en op het moment dat hij zijn telefoon aanzette, wisten de Israëliërs waar hij zich bevond. Deze generaal was volgens Iran een "adviseur" voor Assad in de strijd tegen IS, dat is bezijden de waarheid. Deze generaal en de Hezbollah-boy waren bezig gebieden te verkennen nabij de Israëlische grens waarvan zij raketten op Israël konden afvuren. Zij waren dus bezig een nieuw front tegen Israël op te bouwen. Als voorzorgsmaatregel reduceerde en vertraagde Israël met een preventieve aanval deze nieuwe opbouw van een nieuw front.

Met Hezbollah aan de leiband en Assad dat uit de hand van de Ayatollahs eet heeft Iran reeds troepen aan de Israëlische grens, het is aan Israël deze opbouw in al zijn facetten te verstoren en te vernietigen.