zaterdag 31 januari 2015

Het Israëlische leger is een lichtend voorbeeld voor westerse krijgsmachten

De tegenstanders van Israël ten spijt is en blijft de IDF een van de meest professionele legers ter wereld met een hoge morele standaard en innovaties die door andere landen worden bestudeerd en worden overgenomen.


Neem de afgelopen operatie in Gaza, waar Israël er alles aan deed om burgerslachtoffers te voorkomen, acties die de pers over het algemeen niet haalden. Deze levensreddende acties werden echter wel opgepikt door de vakmensen, oftewel de mensen die er echt verstand van hebben, niet door mensen die achter een bureau de acties van Israël veroordelen, die een dubbele agenda hebben, of die de propaganda van de Palestijnen voor zoete koek slikken.

Een van die vakmensen is de voorzitter van de Amerikaanse stafchef generaal Martin Dempsey die een team van experts naar Israël had gestuurd om lessen van de IDF te leren hoe je het aantal burgerslachtoffers in een conflictsituatie kunt beperken. Dempsey erkende dat er burgerslachtoffers waren gevallen en deelde mede dat de IDF deden wat ze konden om burgerslachtoffers te vermijden.
Waar terroristen zich bewust verbergen tussen de burgerbevolking met als doel zoveel mogelijk burgerslachtoffers te creëren voor propagandadoeleinden doet Israël er alles aan om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te voorkomen. Feiten die je niet leest of ziet in de Nederlandse media.

Een ander gebied waar krijgsmachten van meerdere landen naar Israël komen is het leren van tactieken hoe je terroristen in opgebouwd gebied kunt bestrijden. Israël heeft een complete "Arabische stad" nagebouwd waarin speciale eenheden trainen hoe terroristen uit te schakelen.

(lees verder onder de video)

De strijd van nu en de toekomst wordt echter niet alleen op het fysieke slagveld bepaald. Cyberwarfare is een gebied waarin Israël leidend is in de wereld (denk stuxnet waarvan gedacht wordt dat Israël er een van de bedenkers van is), maar ook in counter cyberwarfare loopt Israël voorop. Een ander strijdtoneel is sociale media. Op dit strijdtoneel is de IDF actief op 30 sociale media platforms, waaronder Twitter, Facebook, YouTube en Instagram in zes talen. De IDF heeft heel snel begrepen dat het vitaal is hun boodschap naar buiten te krijgen, met het gebruik van sociale media worden groepen bereikt die anders nooit het IDF-standpunt zouden kennen. (denk aan islamitische landen). Ook dit voorbeeld wordt door andere landen bestudeerd, aangepast naar eigen behoefte en overgenomen.

Helaas moet Israël leidend zijn en blijven in al deze gebieden zolang er vijanden zijn die de Joodse Staat willen vernietigen.