zondag 21 december 2014

Peilingen, PVV, VNL. De stand van zaken

We mogen de VVD en de PvdA van harte feliciteren met hun wanprestatie inzake de vrije artsenkeuze van afgelopen week. Het weinige vertrouwen dat de gemiddelde Nederlander nog restte in de politiek verdween als sneeuw voor de zon door achter- en torenkamertjespolitiek.


Deze wanprestatie van de falende politici vertaalt zich in de peilingen van deze week, waar u, als kiezer, Geert Wilders als minister-president prefereert.

Dat is dan meteen ook het probleem. Met wie kan Wilders regeren? Vooralsnog niet met de VVD zolang deze partij wordt geleid door Rutte die de historische woorden sprak:
"Als jij dit doorzet Geert, dan ga ik je decimeren bij de verkiezingscampagne tot nul"
VVD is met Rutte geen optie. Het CDA dan? In maart van 2014 meldde Buma dat het CDA nooit meer met de PVV zal regeren, dit naar aanleiding van het weglopen van Wilders tijdens de gedoogperiode toen er moeilijke beslissingen genomen moesten worden.

Met het wegvallen van VVD en CDA valt er voor Wilders met 30 zetels, op dit moment, weinig te formeren mocht het zover komen. Aan de andere kant is het negeren van de grootste partij een schoffering van het democratische gehalte van Nederland. Hoewel de PvdA en VVD reeds hebben laten zien het niet zo nauw te nemen met het democratisch gehalte van Nederland door een amvb in te bouwen in het komende wetsvoorstel 2.0 over de vrije artsenkeuze. Kees van der Staaij van de SGP merkte terecht op:
Waarom dan het zinnetje in de brief 'mocht het wetsvoorstel het onverhoopt niet halen'?
De enige optie die Wilders rest is minimaal 40 zetels te scoren om te kunnen formeren. Met minder zal de PVV niet aan de bak komen en 40 zetels is naar mijn mening onhaalbaar voor een partij die zelf geen democratische kaders kent.

De PVV is een feit in het Nederlandse landschap, geen Rutte of wie dan ook die dat zal kunnen decimeren. De enige die aan de PVV kan tornen is VNL (Voor Nederland). De PVV bergt nu zwevende kiezers die rechts zijn, anti-immigratie en anti-EU. De PVV is veel, maar niet rechts. Sociaaleconomisch is de PVV links, rechtse kiezers kunnen dan beter op VNL stemmen om eventuele teleurstelling te voorkomen.

De PVV en VNL zijn dan ook geen concurrenten, maar een aanvulling op elkaar. De PVV kan zijn kiezers halen bij SP, PvdA en de linkervleugel van het CDA.

VNL kan zijn kiezers halen bij VVD, de rechtervleugel van het CDA en seculiere conservatieven die nu SGP stemmen bij gebrek aan beter.