donderdag 17 juli 2014

Palestijnen kunnen eigen staat wel op hun buik schrijven

Mocht u emotioneel gehecht zijn aan de Palestijnse zaak lees dan niet verder, dit stuk is een kille analyse van de realiteit die het Midden-Oosten heet.


Geen conflict ter wereld is zo emotioneel beladen als het Israëlisch-Palestijns conflict. Roep het woord Palestijn en hordes islamisten en links aanhangers lopen met borden met hakenkruizen en brengen de hitlergroet. De hashtag hitlerwasright was heersend op twitter. Deze uitingen van domme emotionele haat maakt tevens duidelijk dat de Palestijnen een eigen staat op hun buik kunnen schrijven.

De situatie in het Midden-Oosten is vloeibaar, zo vloeibaar dat gebieden die nu in handen zijn van regeringen morgen worden overgenomen worden door IS(IS) of aanverwante groeperingen.

In gebieden die worden overgenomen heb je als sjiiet of ander gelovige geen tot weinig kans, maar als Soenniet heb je de keuze of dood, of trouw zweren aan de winnaar. Veel overwonnenen doen het laatste en ongelijk kan je ze niet geven.

IS(IS) is op dit moment uitermate succesvol in delen van Irak en Syrië en heeft het kalifaat uitgeroepen, dit tot onvrede van velen die zich wensen vast te houden aan grenzen die nooit grenzen zijn geweest, maar lijnen in het zand.

Met de komst van IS(IS) is het een compleet ander speelveld geworden in het Midden-Oosten. IS(IS) zorgt ervoor dat in de door hun overwonnen gebieden de sharia heer en meester is en vanuit hun ideologie is dat begrijpelijk en vanuit de Westerse manier van denken verwerpelijk, maar het Westen zal het Midden-Oosten nooit begrijpen zolang er wordt gedacht in het schuldgevoelige koloniaal denken waar links een meester in is en dat door islamisten wordt uitgebuit

Het Midden-Oosten verandert dus snel en de beelden van de wreedheden door allerlei jihadisten staan menigeen op het netvlies gebrand. De vraag die wordt gesteld is welk land is het volgende land dat wordt overlopen door Jihadisten. Menigeen houdt het op Saoedi-Arabië, ik zelf denk Jordanië. Jordanië is een koninkrijk dat vanaf de geboorte de balans heeft moeten vinden in het voortbestaan. Op dit moment zijn er binnen het koninkrijk jihadistische groeperingen actief. Old skool jihadisten van Palestijnse origine, maar ook een nieuwe lichting die vanuit Syrië naar Jordanië is gevlucht. Dankbaarheid is een teken van zwakte bij deze jihadisten. IS(IS) ondertussen staat aan de grens met Jordanië en heeft reeds enkele infiltratiepogingen op zijn naam staan. Wanneer de binnenlandse jihadisten actief worden zal het voor IS(IS) een uitgelezen kans zijn van de verwarring gebruik te maken en toe te slaan, een tactiek die zij hanteren en hanteerden in Irak, Syrië en Libanon.

IS(IS) is nu al actief in Gaza en de Sinaï, de zuidgrens van Israël en de Golan aan de noord/noord-oost grens van Israël. Wanneer Jordanië valt, valt een eventueel onafhankelijke West Bank automatisch ook en zal IS(IS) Israël de facto hebben omsingeld. U zult begrijpen dat wanneer Israël aan de beurt is er geen genade zal zijn voor de Joden die in de ogen van IS(IS) islamitische grond bezet houden.

Deze overweging maakt het dat de Palestijnen een eigen staat kunnen vergeten. Geopolitiek is een bitch.