donderdag 24 april 2014

Verzoening Fatah en Hamas? Geen prettig vooruitzicht

Door de verzoening tussen Fatah en Hamas lijkt vrede met Israël weer verder dan ooit. De Nederlandse en Europese media zullen die mislukking spinnen als de schuld van de Joodse Staat. Gelukkig zijn de Amerikanen nog steeds wat realistischer dan de Europeanen, getuige de verklaring door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een verklaring die bewust door de NOS uit hun verslaggeving wordt gehouden. Woordvoerder Jen Psaki verklaarde onder meer:

“It’s hard to see how Israel can be expected to negotiate with a government that does not believe in its right to exist.”
Terechte woorden van het Amerikaanse MinBuZa. Woorden die je nogmaals niet in de Nederlandse media zal terughoren, of teruglezen.

Met de verzoening tussen Fatah en Hamas, heeft Abbas er bewust voor gekozen het vredesproces op te blazen. Hamas dat Israël wil vernietigen, Hamas dat alle mogelijke mensenrechten met voeten treedt. Dat Hamas is voor Abbas dus een partner, terecht dat Israël een einde maakt aan de vredesbesprekingen.

Fatah en Hamas hebben geen behoefte aan vrede. Stel dat de vrede uitbreekt dan hebben deze subsidiesponsen een ernstig probleem. Geld dat nu automatisch naar deze terreurbewegingen vloeit, zal opdrogen en een andere weg vinden. Hamas heeft nu al problemen de terreur te subsidiëren, daar de geldstroom vanuit Teheran zijn weg heeft gevonden naar de Islamitische Jihad.

Met de verzoening tussen beide terreurgroeperingen zullen de mensenrechten voor de eigen bevolking nog verder worden teruggeschroefd en zal de terreur richting Israël verder toenemen. Israël behoudt zich, terecht, het recht voor zichzelf tegen terroristen te verdedigen. Het gevolg zal zijn dat de geweldsspiraal zich verder zal verbreden en verdiepen dankzij de verzoening van beide terreurgroepen.