dinsdag 29 april 2014

Bestaat het gevaar dat Israël een Apartheidsstaat kan worden?

bron Wiki
In 1968 schreef de zionistische orthodox-joodse intellectueel Yeshayahu Leibowitz het volgende:

"Het gebied is het probleem niet, het is de geschatte Arabische bevolking van 1,25 miljoen in dat gebied dat we onze autoriteit moeten opleggen. De opname van deze Arabieren binnen onze heerschappij betekent het einde van Israël als Joodse Staat, de vernietiging van het Joodse Volk, de ineenstorting van de sociale structuren die we hebben opgebouwd in het land en het verderf van medemenselijk van Joden en Arabieren"


De woorden van leibowitz worden in bepaalde kringen in Israël weggehoond, maar de woorden uitgesproken in 1968 hebben een hoog waarheidsgehalte. De woorden van John Kerry behoren dan ook in de traditie van de Israëlische denker. De woorden van John Kerry waren nog een stuk voorzichtiger dan de woorden van Leibowitz, toch reageerden velen in Israël en joodse organisaties in de VS als door een wesp gestoken. Waarom eigenlijk? Kijk, Israël is op dit moment geen Apartheidsstaat, iedereen die anders beweert heeft geen historisch besef en heeft geen idee van de werkelijkheid in het Midden-Oosten. Israël wordt bedreigd, niets meer en niets minder. Een dreiging die zowel synchroon als a-synchroon is. Deze reëele dreiging houdt echter niet in dat Israël behoort af te glijden naar hetzelfde niveau als de omliggende landen. Landen waarin vrijheden met voeten worden getreden en landen waarin ongelijkheid aan de orde van de dag is.

Israël kan juist voorkomen een Apartheidsstaat te worden door vrede met de Palestijnen te sluiten en de Palestijnen een eigen Staat te geven. Met de huidige status quo bestaat inderdaad de kans dat Israël een Apartheidsstaat wordt, de huidige status quo die er nu al voor zorgt dat Palestijnse stenengooiers de cel in worden gegooid, maar waar Joodse price-tag stenengooiers vrijuit kunnen gaan. Het is een begin van een scheefgroei dus zou kunnen leiden tot een Apartheidsstaat. De waarschuwing van John Kerry had dus beter ten harte worden genomen in plaats van aangevallen. De woorden van de zionist Leibowitz spraken boekdelen in 1968 en spreken voor zich in 2014.