donderdag 21 november 2013

De draai van Obama maakt een Israëlische aanval waarschijnlijker

De Israëlische Putin, Avigdor Lieberman is weer terug van weggeweest en daarmee terug op zijn oude post als minister van Buitenlandse Zaken.

Lieberman wond bij zijn terugkeer geen doekjes om het Amerikaanse verraad en verklaarde luid en duidelijk:

“The link between Israel and its main strategic partner the United States has weakened”

Hij vervolgde:

“We need to stop demanding, complaining, moaning and instead seek countries that are not dependent on money from the Arab or Islamic world and who want to cooperate with us in the field of innovation”


Met die woorden geeft Lieberman een duidelijk signaal af richting Washington. In Israël kan je een t-shirt kopen met daarop de tekst: Don't worry USA Israel is right behind you. De zelfspot is duidelijk, maar met Lieberman die sowieso meer Rusland gericht is kan de VS beter rekening houden. Het bezoek aan Putin door Netanyahu spreekt ook boekdelen. Netanyahu reisde niet naar Washington af om te trachten de komende overeenkomst met Iran ongedaan te maken, maar naar Moskou. Hiermee wordt duidelijk dat Netanyahu Obama heeft opgegeven als betrouwbare partner inzake Iran en wordt een komende aanval van Israël op de nucleaire Iraanse doelen steeds waarschijnlijker.

Wanneer de onderhandelingen met Iran "succesvol" blijken zal Israël niet twijfelen een aanval a la Osirak in Irak, of de nucleaire faciliteiten in Syrië uit te voeren. Veiligheid van de Israëlische bevolking is een kerntaak van iedere Israëlische regering. Dat is in dit geval dus de taak van Netanyahu en zeker niet van Obama, die doet alsof hij de Israëlische belangen voor ogen heeft, dat is natuurlijk onzin. Obama heeft alleen de eigen politieke belangen voor ogen. Niets meer en niets minder. Obama kan de geschiedenis ingaan als de president die een oorlog tussen Iran en Israël heeft veroorzaakt. Niet slecht voor de ontvanger van de Nobelprijs voor de vrede.