maandag 19 augustus 2013

Israël en Saoedie-Arabië snappen Egypte, Europa en de USA niet

Wanneer je in het Midden-Oosten woont, dan snap je dat democratie een hol westers begrip is dat het leuk doet voor de policor-bühne van linkse hipsters met leuke punnikachtige idealen, maar dat de rauwe werkelijkheid van de straat in het Midden-Oosten een andere is.


Israël (wel een democratie) en Saoedie-Arabië (een monarchie) snappen dan ook dat realpolitiek de enige politiek is die een kans van slagen heeft om stabiliteit voor langere periode in Egypte te garanderen.

Deze realpolitiek bestaat eruit de huidige Egyptische militaire regering te steunen om erger te voorkomen. In de woorden van een Israëlische diplomaat:

...cited a senior Israeli official who, speaking on condition of anonymity, denied claims made in an earlier New York Times report that Israel’s involvement was “undercutting” Western diplomatic efforts in Cairo. The Israeli official said that, for now, the choice in Egypt was “army or anarchy.”

“We’re trying to talk to key actors, key countries, and share our view that you may not like what you see, but what’s the alternative?” the official was quoted as saying. “If you insist on big principles, then you will miss the essential — the essential being putting Egypt back on track at whatever cost. First, save what you can, and then deal with democracy and freedom and so on.”
Voor Israël en voor de regio is stabiliteit een belangrijke factor zeker nu de Sinaï een broeinest is van extremisten die allerlei aanslagen op Israël voorbereiden, deze aanslagen werden onder Morsi oogluikend toegestaan, maar met generaal El-Sissi is aan die linkse en islamistische hobby een abrupt einde gekomen.

Ook Saoedie-Arabië wil rust in de regio en zag met de komst van Morsi en de Moslimbroeders de stabiliteit in de regio in hoog tempo afkalven. De koning van de olierijke monarchie heeft dan ook steun toegezegd aan de huidige Egyptische machthebbers:
Prince al-Faisal criticized Western condemnations of Egypt’s security crackdown against Islamists saying Egypt is fighting terrorism.
“All countries that take such negative attitudes toward Egypt should know that the blaze and ruin will not be limited to Egypt alone, but they will be reflected on all those who have contributed or stood by problems and disorders taking place in Egypt today,” Prince al-Faisal said.
Al-Faisal heeft het gehad met het westerse Chamberlainen van Obama, Barosso en van Rompuy die het liefst met een witte vlag zich willen overgeven aan de Moslimbroeders omdat deze volgens eerder genoemden "democratisch" zouden zijn verkozen. Het laffe Amerikaanse/Europese trio vergeet daarbij te vermelden dat heel veel Moslimbroederstemmen gekocht zijn van de armsten in Egypte en dat de democratisch gekozen regering minder democratisch is dan dat zij ons willen doen geloven.

De consequenties van eventuele maatregelen door het Westen zullen een boemerang effect hebben waar de gevolgen op lange termijn nog lang op negatieve wijze zullen doordreunen. Islamisten zullen het idee hebben dat zij overal mee weg kunnen komen door de slappe reactie van het Westen. Onderdrukking en vervolging van minderheden zal gemeengoed met dank aan de EU en de USA.