zondag 6 januari 2013

Peiling: de comeback van de VVD?

Dat Nederlanders niet durven kiezen kunnen we keer op keer zien uit de peilingen. Bijna alle partijen in Nederland behalen dezelfde aantal zetels. Nederlanders klagen steen en been dat het anders moet, maar het blijft bij woorden, niet bij daden.


In de laatste peiling van Maurice de Hond valt dan ook af te lezen dat de VVD twee zetels wint. Waarom? Niemand weet het, behalve de besluiteloze Nederlander die maar weer lafjes op de troosteloosheid stemt die VVD heet. Bij de VVD gaat de vlag waarschijnlijk uit met die virtuele zetelwinst, maar de vraag is tot hoe lang en wanneer weer halfstok.

Persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat de VVD weer groeit in de peilingen. De VVD is eurofiel, al zegt het van niet. (hoi ALDE), de VVD is ronduit linkser dan de PVV nu het in bed ligt met de PvdA. En waarom een linkse VVD wanneer daar D66 al is in Nederland? Al met al is de VVD de meest ruggengraatloze, grijze, nietszeggende partij in Nederland en toch behaalt het 23 virtuele zetels in peilingen van zondag. Knap, dat moet gezegd, zegt ook veel over de Nederlanders die nog steeds VVD stemmen.

Zal de VVD die zetelwinst volhouden? Nee. Om de doodeenvoudige reden dat er in de lente van 2013 het linkse regeerakkoord tot leven zal komen daar de uitvoering en de maatregelen duidelijk zullen worden voor de Nederlandse bevolking. De kern-VVD'ers  zullen het tijdens een dixielandbandvergadering uitschateren en "leuk" roepen, maar voor de gewone Nederlander zullen de maatregelen diep in het dagelijks leven ingrijpen, terwijl er miljarden Nederlands belastinggeld naar Brussel en club Med worden worden doorgesluisd. "Leuk" voor de solidairisten van de PvdA (iedereen even arm), maar van de voormalige conservatieve liberalen had Nederland meer mogen verwachten, veel meer zelfs.