zondag 9 december 2012

Netanyahu moet eens leren kiezen

In de wereld van Benyamin Netanyahu is de huidige status quo tussen Israël en de Palestijnen een prettige. Het probleem is dat alleen Benyamin Netanyaju en de zijnen die status quo koesteren. De rest van de wereld denkt daar steeds meer anders over. Die politieke realiteit weigeren veel Israëliërs onder ogen te zien.
Netanyahu bezigt constant het adagium: er is geen partner voor de vrede, Hamas is een terroristische organisatie, Abbas is zwak en we kunnen niemand vertrouwen. 

Hamas is inderdaad een terroristische organisatie die verder geïsoleerd dient te worden, dat is in het belang van Abbas, maar dat is ook in het belang van Netanyahu. Om deze isolatie te bereiken is het handig wanneer Netanyahu de positie van Abbas versterkt en tegelijkertijd de wereld laat zien dat Abbas niet echt geïnteresseerd is in vrede, iets dat volgens Netanyahu een realiteit is. 

Abbas aan de andere kant doet er goed aan zo spoedig mogelijk vredesonderhandelingen met Netanyahu te beginnen, zonder voorwaarden vooraf. Abbas gokt nu een beetje op Hamas, een misrekening die hem duur kan komen te staan. 

In januari zijn er verkiezingen en het ziet er naar uit dat Netanyahu deze verkiezingen met twee vingers in zijn neus gaat winnen, mede mogelijk gemaakt door Hamas dat de positie van Netanyahu heeft versterkt na de laatste ronde van vijandelijkheden die door Hamas werden geïnitieerd. 

Israël en daarmee Netanyahu doen er goed aan constant vrede te zoeken en er alles aan te doen deze vredessituatie met de Palestijnen te bereiken om de doodeenvoudige reden dat Israël en alle Israëliërs afhankelijk zijn van de wereld waarin wij leven en niet meer zelfvoorzienend. 

Netanyahu draagt de ghettomentaliteit met zich mee in een internationale wereld, niet handig wanneer je afhankelijk bent van die wereld waarin Israël niet al te veel vrienden heeft.

Zoek vrede en laat de wereld keer op keer zien Israël vrede zoekt. Mocht Abbas een Arafatje doen, dan is dat meteen zichtbaar.  Zorg ervoor dat de Abbas niet constant de door hem zo graag gezochte en gevonden slachtofferrol invult, draai de rollen, kijk anders naar het conflict en handel er naar. De Pavlovreactie van Netanyahu na de opgewaardeerde status van de Palestijnen laat zien dat innovatief denken ver te zoeken is. Met de opgewaardeerde status hebben de Palestijnen ook meer verantwoordelijkheden gekregen, daar moet Israël gebruik van maken.