vrijdag 16 november 2012

Zestienduizend reservisten paraat, zeventienduizend op stand-by

De voorbereidingen op een grondoorlog in Gaza gaan in volle vaart verder. Van de zestienduizend reservisten die nu zijn opgeroepen zijn van de pantsergenie. De pantsergenie is van cruciaal belang de weg te effenen voor de tanks en pantservoertuigen van de IDF. Tevens zijn genisten bruggenbouwers (niet die van Rutte en Samsom) en het opruimen van boobytraps. 

Het bezoek van de Egyptische minister-president was vrijdag ernstig verkort omdat de Islamitische Jihad tijdens de wapenstilstand 21 raketten op Israël afvuurde, die vervolgens volgens standaard procedure de aanval vergolden met luchtaanvallen op doelen binnen de Gazastrook. 

De steun aan het Israëlische Palestijns conflict verloopt langs de lijnen van de Koude Oorlog. Rusland en de Arabische landen vergelden Israël, waar zij doodstil zijn over Syrië. De VS staat pal achter Israël en de EU weet het nog niet helemaal en brabbelt iets richting beide partijen.

Het zal voor Israël lastiger worden, dan in Cast Lead de Palestijnse groeperingen te bestrijden. Hamas en andere organisaties hebben hun les geleerd en zijn anders en waarschijnlijk beter georganiseerd met meer coördinatie tussen de verschillende facties. Deze betere coördinatie vertaalt zich nu al met afschieten van de raketten op burgerdoelen in Israël.

Voor de operatie Cast Lead in 2008 werden 21 raketlanceercellen uitgeschakeld, tot dusver nog maar een.  Een teken van een betere organisatie bij Hamas en gelieerde groeperingen.
Tot dusver 12:30 uur Israëlische tijd zijn er vandaag 67 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd. (335 sinds 14  Nov.). Iron Dome heeft vandaag 55 raketten weten te onderscheppen. 

De geweldsspiraal lijkt niet meer te stoppen. Het Midden-Oosten is geen plek voor Europese consensus. Ieder teken van zwakte wordt onmiddellijk afgestraft en uitgebuit, dat is de realiteit van alledag. Wen er maar aan.