woensdag 21 november 2012

Waarom verbiedt Nederland het roken niet?

Ik weet het, het is een controversieel onderwerp en de emoties lopen vaak op wanneer het gaat om roken en verbieden. Een open discussie is bijna onmogelijk, maar nadenken over het onderwerp blijft van belang.

Roken is schadelijk voor je eigen gezondheid en die van anderen. Dat mensen ervoor kiezen "gezellig" een sigaretje op te steken, prima, maar doe dat lekker thuis en niet in de openbare ruimte. 

De scheiding tussen nicotine en staat zeg maar. Is het een eigen risico dat mensen nemen met roken? Ja. Moet ik voor zieke rokers gaan betalen, nu het al een tijdje bekend is dat het dodelijk kan zijn? Nee.
Zeker nu er kuren zijn om de verslaafde rokers van hun verslaving af te helpen, en ja wat mij betreft geldt dat ook voor mensen die te vet eten. Een vettax mag wat mij betreft worden ingevoerd. Er is een verschil tussen een keer in de zoveel tijd een vette bek halen, of iedere dag.

Het probleem met een verbod op tabakwaar is niet zozeer het verbod zelf als wel de machtige nicotinelobby die er veel, zo niet alles aan doet om het verbod tegen te houden. Fabrikanten van tabakswaren zijn als aasgieren op een karkas. Het boeit hen niet dat u doodgaat aan uw verslaving van hun producten. 

U kunt er zeker van zijn dat wanneer sigaretten vandaag de dag werden uitgevonden het wordt beschouwd als een hard drug, want verslavend en dodelijk , dit even als referentiekader. 
 
De grens voor het kopen van tabak wordt waarschijnlijk verhoogd naar 18 jaar. Deze maatregel is niet verzonnen door de overheid maar door de hypocrietebrancheorganisatie die aangeeft:
De brancheorganisaties willen een aanscherping van de regels, want roken is volgens hen niet iets voor kinderen.

Tranen in de ogen bij zoveel goodwill van de brancheorganisatie. Not. Het geeft gewoonweg aan dat zelf de brancheorganisatie weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid.

Niemand binnen de politiek heeft het lef om roken te verbieden. De vraag is waarom de politieke wil ontbreekt? Voor de politiek nog steeds een vraag voor de rest van Nederland een weet.