zondag 11 november 2012

Noorden en Zuiden van Israël onrustig

Israëlische troepen hebben voor het eerst de Turkse methode toegepast aan hun grens met Syrië. 


Syrische troepen vuurden een mortiergranaat af die landde bij een uitkijkpost van de IDF. Voor het eerst in dit conflict en sinds 1973 vuurde Israël met waarschuwingsschoten terug. Eerdere incidenten werden onbeantwoord gelaten. Bij een eerder incident werd een Jeep van de IDF beschoten en bij een incident schonden een Syrische tank en twee pantservoertuigen de demarcatielijn.
Israël heeft via indirecte diplomatieke kanalen aan Assad laten weten dat toekomstige schendingen met direct vuur zullen worden beantwoord.

Ook aan de zuidgrens met Gaza is het hommeles. Nadat een Israëlische patrouille aan de Israëlische kant van de grens met raketvuur werd beschoten -waarbij vier soldaten gewond raakten - antwoordde de IDF met vuur richting de plek waarvan werd geschoten. Bij deze tegenactie werden meerdere Palestijnen gewond en gedood, mogelijk omdat zij als levend schild werden gebruikt. 

Na de Israëlische vergeldingsactie vuurden de Palestijnen vervolgens 80 raketten plus op Israël waarbij vier Israëlische burgers gewond raakten.

Netanyhu heeft aangekondigd het geweld eventueel te escaleren en met een beperkte operatie de militante groepen in Gaza het zwijgen op te leggen. 

Hamas heeft opgeroepen tot meer verzet tegen "de bezetting".

Het is de derde escalatie in korte tijd aan de Gazaans/Israëlische grens. Met de regelmatige Palestijnse provocaties wordt de binnenlandse druk op Netanyahu groter om actie te ondernemen en de veiligheid te waarborgen. Iets wat met de komende Israëlische verkiezingen goed voor Netanyahu kan uitpakken.
Israël kiest in een instabiel Midden-Oosten liever voor veiligheid dan voor vrede.  Met een stabiel Midden-Oosten is het natuurlijk een ander verhaal.