maandag 26 november 2012

Nieuw succes in ontwikkeling Israëlisch raketschild

Israël ligt in een regio die Israël niet vriendelijk gezind is. Israël heeft dan ook een sterke en technologisch geavanceerde defensie-industrie ontwikkeld dat door de jaren heen met vele innovatiesde internationale markt verrast heeft.

Iron Dome is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Dit Israëlische verdedigingssysteem haalt raketten uit de lucht die worden afgevuurd vanuit Gaza op Israëlische bevolkingscentra. De radar van het systeem berekent waar de raket neer zal komen en bij dreiging voor de Israëlische bevolking reageert het defensiesysteem door met een uitgaande raket de inkomende raket uit te schakelen waarbij rekening wordt gehouden waar de interceptie moet plaatsvinden in verband met de veiligheid van eigen bevolking. Met een succesgraad van 80% tot 90% is het systeem een doorslaandsucces.

Iron Dome is echter maar een laag van het raketschild. De onderste laag van het totaalpakket. Voor de toplaag wordt - met de Amerikanen - de Arrow 3 ontwikkeld om ballistische raketten uit te schakelen.  De tests zijn in volle gang en de resultaten bemoedigend. Voor de Amerikanen is het van belang dit Israëlische initiatief te steunen voor eigenbelang en voor de veiligheid van de meest betrouwbare partner in het Midden-Oosten.  Eigenbelang, omdat op de lange termijn een raketschild goedkoper is dan de permanente aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.  Met neutraliseren van de raketdreiging hebben de Amerikanen  minder strijdkrachten nodig in het Midden-Oosten die, of met groot verlof worden gestuurd, of ingezet in de Stille Oceaan, het nieuwe aandachtsgebied voor de Amerikanen met de opkomst van supermacht China.

Voor de middenlaag heeft Israël de "slinger van David" ontwikkeld.  Dit systeem heeft zondag met succes een ballistische raket onderschept.  Verder kan het systeem kruisraketten onderscheppen. 

Het systeem is een Israëlisch-Amerikaansproject, uitgevoerd door Rafael en Raytheon. Het radarsystyeem is ontwikkeld door Israel Aerospace Industries Ltd, Elta Industries en  Elbit Systems Ltd's.
Wanneer de drie systemen volledig operationeel zijn is Israël redelijk goed beveiligd tegen inkomende ballistische raketten, kruisraketten en raketten ontwikkeld voor artilleriesystemen.

De ayatollahs in Iran zullen weer wat onrustiger slapen, omdat hun streven de Joodse Staat te vernietigen een gevoelige klap heeft opgelopen.