maandag 12 november 2012

Milieuvriendelijke app waarschuwt voor plastic deeltjes in cosmetica

We hebben maar een wereld en daar zijn wij allen niet zuinig op. In plaats van na te denken over toekomstige generaties, zijn er veel mensen die denken: na ons de zondvloed. Egoïsten noem je dat soort mensen in goed Nederlands.
Er zijn, gelukkig, ook mensen en instellingen die het goed voor hebben met onze planeet en de mensheid.  The Plastic Soup Foundation en de stichting Stichting de Noordzee zijn twee instellingen die in die categorie thuishoren.

Zij hebben een namelijk een app ontwikkelt die waarschuwt voor plastic bestanddelen in cosmetica, deze plastic bestanddelen zijn niet afbreekbaar komen uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht en vormen de plastic soep die ervoor zorg draagt dat oceanen en zeeën langzamerhand afsterven.
Trouw meldt:

Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: 'Met de app kunnen consumenten de barcode van producten in de winkel scannen. Verschijnt er een rood scherm, dan bevat het product plastic. Code oranje betekent eveneens dat het product plastic bevat, maar dat de producent of winkelketen beterschap heeft beloofd. Dat zijn tot nu toe Rituals, De Tuinen, Etos, Hema, Kruidvat en Trekpleister.'
'Komen deze partijen hun belofte niet na, dan gaan ze letterlijk weer op rood. Zo kunnen we controleren of ze hun woord ook echt houden. Ga daarom vooral naar de App store en zoek op 'Warnings: plastics inside' om de gratis app te downloaden', zegt Jeroen Dagevos van Stichting de Noordzee.

Helaas hebben beide stichtingen te weinig geld deze app voor android en andere platforms te ontwikkelen. De app is dan ook alleen te downen via de Appstore.

Voor de Apple gebruikers: downloaden! Een kleine moeite om te doen, met positieve gevolgen voor het milieu. Voor de niet app gebruikers, check de labels en vraag de medewerkers in de winkel wanneer er u niet zeker van bent.

Wanneer de verkoop stagneert van producten zullen de producenten overgaan tot andere productiemethoden. Het is overigens een vreemde zaak dat producenten willens en wetens meewerken aan het afsterven van zeeën en oceanen. Gewetenloos, gevoelloos en alleen uit op winstbejag. Schande dus en hulde voor Plastic Soup Foundation en de stichting Stichting de Noordzee die er iets tegen proberen te doen. 

Een Aarde, zelfde toekomst.  Leef bewust.