donderdag 15 november 2012

Israël mobiliseert 30.000 reservisten

Na de lancering van de Iraans geproduceerde Fajir-5 die in de buurt van Tel Aviv neerkwam, is de maat voor de Israëlische regering vol. Er worden 30.000 reservisten opgeroepen om zich met het parate dienstplichtige leger voor te bereiden op een invasie in Gaza.

De laatste kans om de geest weer in de fles te krijgen is het bezoek, vrijdag, van de Egyptische minister president aan Gaza. Wanneer het Hesham Qandil niet lukt om Hamas en andere groeperingen in Gaza te bewegen te stoppen met de oorlogsmisdaden in de vorm van raketten op Israël te stoppen, dan zal Israël met volle kracht Gaza binnen denderen om orde op zaken te stellen om zo rust in Israël te bewerkstelligen. 

Hamas en gelieerde groeperingen lijken bewust op een confrontatie aan te sturen. Zij verwachten dat zij van Gaza een grote valstrik kunnen maken en op die manier schade te berokkenen aan de IDF.
Voor de IDF is een inval in Gaza geen pretje, huis aan huis gevechten met Palestijnse militia die zich tussen de burgerbevolking ophouden en bewegen.

Dat bij een invasie dan ook burgerslachtoffers zullen vallen is evident. Het probleem is dat Israël geen andere keus rest. De afgelopen maanden hebben Hamas en gelieerde groeperingen op bijna dagelijkse basis Israël bestookt met raketten en mortiergranaten. Iedere staat heeft de plicht de burgers op adequate wijze te beschermen. Iron Dome alleen is niet meer afdoende. 

Vrijdag is dus een belangrijke dag. Bij mislukking zal het conflict snel escaleren tot een volwaardige oorlog.