vrijdag 23 november 2012

Hamas verliezer in Palestijnse fittie met Fatah?

Hamas verklaarde zich groots winnaar van de paar dagen onrust met Israël.  De vraag rijst of dat overwinnaarsgevoel terecht is. Vooralsnog antwoord ik nee.

Hamas begon de vijandelijkheden om te voorkomen dat Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) succes zou hebben in zijn tocht om VN-status te krijgen als Vaticaanstad nu heeft.  Een vorige poging om volwaardig lid te worden faalde glorieus, dus vandaar deze mindere status.

Hamas is als de dood voor vredesonderhandelingen tussen de PA en Israël om de eenvoudige reden dat deze onderhandelingen wederzijdse grenzen erkennen, iets waar Hamas een broertje dood aan heeft omdat deze organisatie Israël hoe dan ook niet wil erkennen. Hamas classificeert Israël als dar al-Harb Israël moet dan ook van de aardbodem verdwijnen volgens Hamas zij vinden daarin steun bij bijvoorbeeld Iran waar de regering gelijksoortige ideeën heeft. 

Na de zesdaagse schermutselingen heeft de PA met de VN aanvraag plotseling weer wind in de zeilen gekregen. Het Europese Parlement is voorstander, China is voorstander en ook in de regering Obama zijn andere geluiden dan voor de schermutselingen te horen. 

Tijdens de onrust was Fatah en de Palestijnse Autoriteit afgeschreven. Abbas bijvoorbeeld was niet welkom in Gaza om zijn steun te betuigen. Hamas wilde de eer en glorie niet delen.  De kortstondige overwinningsroes moet wel in een kater veranderd zijn voor de leiding van Hamas en hun aanhangers. Beteugeld door Egypte en de PA die er hoogstwaarschijnlijk met de eerste prijs vanfoor gaat. Hamas staat met lege handen. Klappen gekregen van Israël nauwelijks kunnen uitdelen en politiek gezien op grote achterstand gezet. 

Hamas heeft gezaaid, de PA en Fatah hebben geoogst. Abbas zou er goed aan doen nu verkiezingen uit te schrijven.